Politiek

D66 past opmerking Rob Jetten over homofobie en ‘mensen met een migratieachtergrond’ aan

05-03-2019 00:02

D66-leider Rob Jetten hield maandag de Kerdijklezing. Enige ophef ontstond omdat Jetten het volgende formuleerde in het verslag op de website van D66:

“Toen ik afgelopen zomer met mijn vriend door Madrid liep, viel me op hoe gemakkelijk het daar is voor twee mannen of twee vrouwen om hand in hand te lopen. Met trots, zonder enige bedenking. Vrijheid zoals het moet zijn. Misschien kan niet iedereen in de zaal het zich voorstellen, maar homo’s in Nederland – in het land waar het huwelijk als eerst werd opengesteld – denken wel twee keer na voor ze dat doen. Uit angst voor negatieve reacties. Soms uit angst voor agressie. Vaak van mensen met een migratieachtergrond. En dat zeg ik met pijn in mijn hart.”

D66 paste de tekst op de website later aan in het volgende:

“Toen ik afgelopen zomer met mijn vriend door Madrid liep, viel me op hoe gemakkelijk het daar is voor twee mannen of twee vrouwen om hand in hand te lopen. Met trots, zonder enige bedenking. Vrijheid zoals het moet zijn. Misschien kan niet iedereen in de zaal het zich voorstellen, maar homo’s in Nederland – in het land waar het huwelijk als eerst werd opengesteld – denken wel twee keer na voor ze dat doen. Uit angst voor negatieve reacties. Uit angst voor negatieve reacties. Soms uit angst voor agressie. Die angst wordt vaak geprojecteerd op mensen met een migratieachtergrond.” 

Gesproken woord geldt, natuurlijk. Maar toch.

Videobewijs

Versie 1.

Versie 2.

Hier, de NOS zei het ook.