Doneer aan TPO
 

Onderzoek in opdracht van wooncorporaties: ‘asbest valt wel mee’

'Kosten asbestmaatregelen niet in verhouding tot gevaren', gewoon inhaleren mensen

Door: , 10:27, 05 maart 2019
Een gespecialiseerd bedrijf is bezig met het opruimen van asbestdeeltjes. ANP MEDIATV

'Kosten asbestmaatregelen niet in verhouding tot gevaren', gewoon inhaleren mensen

Het verwijderen van asbest levert veel minder risico’s op dan tot nu toe werd gedacht. Ook wonen en werken in een pand met asbest is minder schadelijk dan werd aangenomen. De risico’s zijn veelal verwaarloosbaar en beschermingsmiddelen zijn niet noodzakelijk. Dat blijkt uit een onderzoek van onder meer TNO, de Radboud Universiteit Nijmegen en trainings- en onderzoeksinstituut Crisislab in opdracht van de vereniging van woningcorporaties Aedes.

Tot nu toe is er altijd van uitgegaan dat asbestdeeltjes kankerverwekkend zijn. “Maar de wettelijke normen, complexe werkwijzen en de daaraan gekoppelde kosten staan in veel gevallen niet in verhouding tot het werkelijke risico”, vindt Aedes. Het huidige asbestbeleid is niet realistisch, blijkt volgens de aangesloten corporaties uit het wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen blootstelling, gezondheidsrisico’s en de kosten van beschermingsbeleid. Ze dringen er bij staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) op aan om het beleid aan te passen.

“Saneerders die elke dag plafondplaten met niet-hechtgebonden asbest slopen lopen een hoog blootstellingsrisico. In deze situatie is het van belang dat de juiste beschermingsmaatregelen worden genomen. Het huidig asbestbeschermingsbeleid is voor deze situatie terecht streng”, aldus Aedes. In veel andere onderzochte situaties zijn de risico’s volgens de vereniging verwaarloosbaar en zijn beschermingsmaatregelen niet noodzakelijk.

De woningcorporaties vinden dat de huidige praktijk is doorgeslagen. Als de regels voor asbestsanering worden aangepast, kan ze dat tientallen miljoenen euro’s schelen.

De resultaten van het onderzoek zijn dinsdag naar buiten gebracht. Woensdag praat de Tweede Kamer over het asbestbeleid.

(ANP)

 
 
 

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace