Reportage

Met FvD de provincie in (1): Een avondje Amsterdam met een halflege zaal

06-03-2019 12:25

Over twee weken zijn de Provinciale Statenverkiezingen en dan moet Forum voor Democratie (FvD) haar grote doorbraak in de provincies beleven. In de aanloop naar die heugelijke gebeurtenis doet de FvD-partijtop een tour door het land. Dinsdagavond is er een avond in Amsterdam. Hoewel het succes in de peilingen FvD toelacht, is er van een naderende overwinning in de hoofdstad nog maar weinig te merken. De reden: FvD ziet zichzelf als het middelpunt van het heelal en denkt niet na of Amsterdammers deze avond misschien niet wat beters te doen hebben. Kijken naar Ajax bijvoorbeeld.

Het probleem laat zich raden: de zaal in Panama is redelijk groot maar vult zich maar half. Overal lege stoelen en dus vraagt FvD-beleidsmedewerker Freek Jansen meerdere keren aan aanwezigen of ze dichter bij het podium willen gaan zitten omdat het er anders niet goed uitziet. Na een tijdje halen vrijwilligers een hele rij stoelen weg en worden ook aan de zijkant wat stoelen weggehaald. Zo lijkt de zaal wel iets voller, maar het kan niet verhullen dat de opkomst een ramp is. Als voor het einde van de avond meerdere mensen opstappen om alsnog naar Ajax te kijken, maakt de zaal helemaal een troosteloze indruk.

Thierry Baudet beklimt het podium en begint zijn visie op Nederland uit de doeken te doen. We zien hier hoe belangrijk de omgeving is waarin Thierry zijn verhaal moet doen. Hij krijgt wel applaus, maar de zaal is halfleeg en dus klinkt het niet erg overtuigend, laat staan enthousiast. Thierry praat stug door en onderbreekt zijn verhaal soms met wat video’s die al op YouTube stonden. Hij probeert ons duidelijk te maken dat de huidige politiek te veel gaat over details en niet over de grote vragen. De mainstream media geven bijvoorbeeld geen antwoord op de vraag wat de impact is van ‘wéér een kinderpardon’.

Het gaat eigenlijk om de vraag of we ons over een paar decennia nog steeds thuisvoelen in ons land, horen we. Thierry hoopt dat dit soort grote vragen de reden zijn dat de aanwezigen zijn langsgekomen. Hun verbintenis met FvD zou verder moeten gaan dan een of ander klein programmapuntje. Het gaat om de fundamentele keuze voor Nederland en ‘de laatste kans in de geschiedenis van deze kosmos’ om de Europese beschaving te redden. Een half uur later blijkt waarom deze grote visie zo belangrijk is en kleine puntjes van ondergeschikt belang zijn: FvD heeft sowieso geen gedetailleerde voorstellen in de aanbieding, laat staan op provinciaal niveau.

Nadat Theo Hiddema de zaal heeft toegesproken, komt het hoogtepunt: Johan Dessing. U kent hem niet, want Dessing laat zich nergens zien en staat de media niet of nauwelijks te woord. Hij is toch FvD-lijsttrekker in Noord-Holland. Het meest opvallend aan deze man is dat hij de broer van Floortje Dessing is. Uit zijn presentatie blijkt dat hij ook bij FvD geen veel geziene figuur is. Dessing stelt zich uitgebreid aan de zaal voor. Zijn presentatie draait helemaal om Schiphol, waar Dessing in de verkeerstoren werkt. Mooi uitzicht heb je daar. Hij houdt net als zijn zus van vliegen.

Dessing is politiek actief geworden nadat hij boos werd over het ‘feest van de nivellering’ onder Rutte-II (VVD-PvdA). Zo leren we hoe volstrekt onvoorspelbaar FvD is: Thierry heeft ons uitgebreid uitgelegd dat FvD er is voor de grote vragen over de toekomst van onze beschaving, maar Dessing maakt zich boos over inkomensplaatjes en de locatie van de nationale luchthaven. Er is bij Schiphol namelijk veel geluidsoverlast en er zijn woningbouwlocaties nodig. Dessing heeft zelfs bedragen uit zijn hoofd geleerd. Hij weet ook vanwege welke technische details Lelystad geen oplossing is. Of Dessing begrijpt dat al dit soort zaken voor FvD van ondergeschikt belang zijn, is niet duidelijk.

De onvoorspelbaarheid van FvD gaat nog even verder. Dessing weet dat de provincie eigenlijk niet over de nationale luchthaven gaat. Hij ziet wel een lichtpuntje omdat de provincie wel over de infrastructuur gaat, zoals de wegen naar een toekomstige luchthaven op zee. Daar hoeft hij voorlopig dan weer geen mening over te hebben. Over concrete infrastructuurprojecten wel, maar die mening heeft hij dan weer niet, zo geeft hij zelf toe.

De avond sluit af met een vraag en antwoord-sessie. Een man vindt de klimaatwet onzin, maar er is wel veel milieuvervuiling. Daar horen we FvD nooit over, zegt hij. Dessing vindt dat dat echt eens goed uitgewerkt moet worden. Een andere man wil weten hoe het zit met de Nexit. Lijsttrekker voor de Eerste Kamer Henk Otten wil eerst de Brexit maar eens afwachten. Een vrouw wil weten waar de luchthaven in zee gaat komen. Daar staan toch al windmolens? Dan blijkt dat Dessing ook niet weet waar de vliegtuigen straks moeten gaan landen. Het zal ‘ergens tussen Scheveningen en IJmuiden’ zijn.

Dessing zegt dat hij zich nog ‘aan het oriënteren is’ op issues uit Noord-Holland. Problemen wil hij oplossen, uitdagingen aangaan en de toekomst met vertrouwen tegemoet zien. Zonder concreet programma is het moeilijk hem dat vertrouwen te geven.

Chris Aalberts volgt de komende maanden de entree van FvD in de provinciale politiek onder de titel ‘Met FvD de provincie in’. Binnenkort volgt een crowdfundingactie om deze serie mogelijk te maken. Tips voor deze serie zijn welkom via [email protected].