Politiek

BRIEFJE VAN JAN – Aan Tunahan Kuzu

07-03-2019 09:01

Tuna,

Well played weer, ouwe.

Drie keer in één week het nieuws halen met één onderwerp, de Nederlandse Staatsomroep, dat lukt echt alleen jou.

Eerst met het NTR-programma De Nieuwe Maan.

Jullie hebben presentatrice Fidan Ekiz niet aan een touwtje. En dat moet wat jullie betreft wel. Ze is immers Turks. En ze is vrouw. Hoeveel meer argumenten zijn er nodig om te gehoorzamen aan de frontsoldaten van dictator Erdogan? Dus gingen jullie het slachtoffer uithangen bij de NTR, de omroep die De Nieuwe Maan op de buis brengt. En ondertussen had je je eerste mooie Facebook-propagandafilmpje voor je achterban in de knip.

Gisteren met WNL.

Je was eerst uitgenodigd om net als je collega-partijleiders gasthoofdredacteur te worden van Goedemorgen Nederland. Maar die uitnodiging werd geen gestand gedaan vanwege, zo zou jullie zijn verteld, jullie bemoeizucht met De Nieuwe Maan. Grappig dat een journalistiek bedrijf als een omroep, degenen die over de financiering gaan via een ‘gasthoofdredacteurschap’ de inhoud laten bepalen trouwens. Dus je had gewoon een punt toen je zei dat dat niet deugde. Waarom wel Rob Jetten van de ene censuurpartij en niet Tunahan Kuzu van de andere censuurpartij? En waarom wel Mark Rutte van de ene leugenpartij en niet Tunahan Kuzu van de andere leugenpartij? Waarom wel Jesse Klaver van de ene drampartij en niet Tunahan Kuzu van de andere drampartij? Enfin, met ‘baggeromroep’ en ‘riooljournalistiek’ scoorde je wéér een mooi Facebook-propagandafilmpje voor je achterban.

En morgen wéér met De Nieuwe Maan.

Net als de vorige presentatrice, Nadia Moussaid, heeft Fidan Ekiz dan in het programma Pegida-voorman Edwin Wagensveld als gast aan tafel. Wagensveld had voor de As-Soennah moskee in de Haagse Schilderswijk twee poppen en een spandoek opgehangen omdat de gemeente Den Haag het hem structureel onmogelijk maakt in de buurt van die moskee te demonstreren. En De Nieuwe Maan wil hem nu laten discussiëren met een vertegenwoordiger van een moslimorganisatie die vindt dat die actie ongepast was. Prima journalistiek onderwerp, lijkt mij. Spannende televisie. Leerzaam voor de kijkers. En voor jou een cadeautje, want je knip- en plakploeg zit vast al weer klaar om nóg een mooi Facebook-propagandafilmpje te maken voor je achterban over de teloorgang van de Nederlandse media.

En weet je wat nou het allermooiste is?

Jouw achterban kíjkt helemaal niet naar de Nederlandse Staatsomroep.

Die hangt via de schotel aan de lippen van dictator Erdogan.

Het is allemaal show.

Allemaal valse stemmingmakerij.

Allemaal goedkope stemmentrekkerij.

En het gaat er bij je achterban in als de piemel van meneer pastoor in een misdienaartje.

Of zoiets.

Groet,

JanD

PS. Eesterga is #teamFidan!