Reportage

Met FvD de provincie in (2): Schuchtere lijsttrekker gaat andere partijen wegblazen

07-03-2019 13:03

Forum voor Democratie (FvD) toert door het land met de landelijke partijkopstukken in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. Deze woensdag is de partij neergestreken in Tivoli/Vredenburg in Utrecht. Thierry Baudet komt het podium oplopen. Hij oogt blij en tevreden: de zaal zit behoorlijk vol en er zitten zelfs mensen op het balkon. Dat was gisteren in Amsterdam wel anders. Er is meer veranderd. In Amsterdam sprak Thierry de meute zo’n drie kwartier onafgebroken toe, maar in Utrecht is zijn verhaal opeens opmerkelijk kort en puntig.

FvD blijkt drie doelen te hebben die in Amsterdam in de woordenbrij waren verdwenen. FvD wil de migratie stoppen, de soevereiniteit van Nederland herstellen en ophouden met de klimaatgekte. Als we dit doen is er veel geld voor mooie zaken als onderwijs, politie en digitale infrastructuur. Later op de avond zal Eerste Kamer-lijsttrekker Henk Otten alvast flink geld uitdelen aan studenten, pensionado’s en de rest van Nederland, al heeft FvD in de praktijk natuurlijk nog geen cent bespaard. De koopkracht moet nu toch echt eens omhoog, vindt Otten. Dat mag wat kosten.

Ook Annabel Nanninga en Theo Hiddema komen langs. Nanninga geeft een klein inkijkje in hoe FvD de provinciale verkiezingen ziet. Ze is lijstduwer in Utrecht, vertelt Thierry enthousiast. Erg veel praktische waarde heeft dat niet, want Nanninga kan niet in Amsterdam én in Utrecht wonen. Nanninga hoopt de Utrechters daarom binnenkort te vertegenwoordigen in de Eerste Kamer, horen we. Dubbelfuncties zijn er bij FvD in overvloed, hetgeen de suggestie voedt dat de partij eigenlijk maar om een handjevol mensen draait. Ze staan hier op het podium.

Die indruk wil FvD duidelijk tegengaan. Thierry vertelt een onnavolgbaar verhaal over 1300 mogelijke kandidaten die hij persoonlijk gesproken zou hebben. Later lijkt hij te suggereren dat het team dat gedaan heeft. Dat heeft allemaal tot 500 gesprekken van elk een uur geleid, wat dan weer suggereert dat de voorselectie van de 1300 kandidaten weinig voorstelde. Vervolgens suggereert Thierry dat de kandidaten altijd al in de provincie hebben gewoond. Maar dat is nou juist niet zo, want in Utrecht wonen zes van de veertien kandidaten niet in deze provincie. Nanninga komt sowieso niet in de Utrechtse Staten terecht.

We zouden de landelijke kopstukken kunnen zien als een omlijsting van de lancering van de provinciale FvD-lijsttrekker. Thierry vindt deze ‘te exquise voor het simpele journaille’ en dus heeft Wouter Weijers nog nergens opgetreden. Hij komt het podium op en vertelt dat hij in Zeist woont, in de vijftig en getrouwd is, een dochter heeft en al jaren bij de Kamer van Koophandel werkt. Zijn boodschap is dat er dingen mis zijn. Dat heeft hij zelf in de praktijk gezien. Praten tegen zo’n zaal is duidelijk nieuw voor hem.

De vragen uit de zaal zijn bijna allemaal voor de partijtop en niet voor Weijers. Hij mag wel iets zeggen over de mislukkingen van de Utrechtse Uithoflijn, maar Weijers zegt meteen dat ‘moeilijk’ te vinden. Er is eigenlijk sowieso veel te veel over deze lijn te zeggen maar het is allemaal wel exemplarisch voor hoe dit soort dingen gaan. Erg veel concreter wordt het niet, maar Thierry concludeert toch uit Weijers’ woorden dat we allemaal erg overtuigd zijn van zijn talenten. Weijers houdt vervolgens weer lange tijd zijn mond dicht.

Later meldt Weijers nog dat Utrecht erg belangrijk is voor het vervoer in Nederland omdat je bij lange afstanden meestal langs Utrecht moet. Daarom moeten lokaal en landelijk verkeer gescheiden worden. Weijers heeft ook veel ideeën over het MKB en mag daar vrij lang over doorratelen. Thierry begint wederom de onzeker ogende Weijers te prijzen omdat die zijn hele leven al ondernemers faciliteert en dus goed weet waar hij het over heeft. Weijers gaat met zijn kennis ‘de andere partijen wegblazen’. De bescheiden presentatie van Weijers suggereert iets anders.

Deze avond in Utrecht blijkt dat er nauwelijks een verband is tussen de landelijke speerpunten van FvD en de uiterst vage partijprioriteiten in de provincie. FvD zou bijvoorbeeld kunnen zeggen tegen windmolens in Utrecht te zijn of meer provinciale referenda te willen, maar zulke logische standpunten komen niet bij de schuchtere Weijers over de lippen. Hij vertelt over wat zaken die hem in zijn werk zijn opgevallen en dat is het dan wel weer. Meer dan die persoonlijke observaties lijkt FvD in Utrecht niet in de aanbieding te hebben.

Desondanks vindt Thierry het prachtig. De zaal ook, want hier gaat het op drie korte intermezzo’s na uitsluitend over landelijke politiek.

Chris Aalberts volgt de komende maanden de entree van FvD in de provinciale politiek onder de titel ‘Met FvD de provincie in’. Binnenkort volgt een crowdfundingactie om deze serie mogelijk te maken. Tips voor deze serie zijn welkom via [email protected].