Politiek

Video – Mei Li Vos (PvdA) gilt vanuit het niets ‘mansplaining’ tegen Henk Otten (FvD)

08-03-2019 18:57

Eerste Kamerlijsttrekker Mei Li Vos (PvdA) tidjens het debat met Henk Otten (FvD). (Screenshot Radio 1)

PvdA-lijsttrekker voor de Eerste Kamer Mei Li Vos gilde vrijdag tijdens een debat op Radio1 dat Forum voor Democratie-lijsttrekker Henk Otten zich schuldig maakte aan mansplaining. De term wordt gebruikt in gevallen wanneer een man zonder enige kennis zijn vrouwelijke gesprekspartner die beter in de materie zit, terechtwijst. Vaak wordt het verwijt óók gebruikt om de mannelijke gesprekspartner het zwijgen op te leggen door hem hiervan zónder reden te beschuldigen. Dat deed Vos dus vrijdag.

Otten trapte er niet in. “Gaan we een beetje zielig lopen doen, gaan we op de emo-toer?”, voegde hij de sociaal-democrate toe. Plus: ze beriep zich op haar vluchtelingenverleden terwijl haar moeder uit een nette Nederlands-Indische familie komt. Ze hadden zelfs een ‘kokkie’. Lees verder na de video. 

Vos noemde zichzelf een kind van een ‘migrant en vluchteling’ tijdens het debatje met Otten over migratie. En dat is grappig. Vos heeft een Nederlandse vader en een Chinees-Indische moeder, vertelde ze in een interview in 2010.  “Het enige Indische waren de rijsttafels die mijn moeder bestelde als er veel mensen kwamen eten. Nee, zij kookte niet. Mijn oma wel, maar pas in Nederland, want in Indonesië had ze een kokkie, zoals zo veel Indische Nederlanders. Ik heb dus helemaal niets Indisch meegekregen.” Leest u maar even mee:

“Veel mensen vragen me, “Maar voel je je dan niet Indisch?” “Nee,” zeg ik dan. Je kan niet mensen dwingen om op een bepaalde manier te zijn. Ik ben wie ik ben. Dat de ervaringen van mijn familie daar invloed op hebben geloof ik wel. Maar een lap grond? Nee. Waar je vandaan komt bepaalt niet je identiteit of loyaliteit.

(-)

Mijn vader was oer-Hollands, mijn moeder had in Indië een Nederlandse opvoeding gekregen. In het huis van mijn Indische opa en oma hing wel een zweem van Indisch-heid, maar dat was nooit benoemd. Als ik kind dacht ik daar eigenlijk niets van, ik dacht gewoon dat dat bij die opa en oma hoorde. Het enige Indische waren de rijsttafels die mijn moeder bestelde als er veel mensen kwamen eten. Nee, zij kookte niet. Mijn oma wel, maar pas in Nederland, want in Indonesië had ze een kokkie, zoals zo veel Indische Nederlanders. Ik heb dus helemaal niets Indisch meegekregen. Ik denk dat dit geldt voor veel Indische mensen, ik ken in elk geval weinig mensen van mijn generatie die in Nederland Indisch opgevoed zijn.”

Waarvan akte.

Kijk ook – Mei Li Vos (PvdA) onthult: Selçuk Öztürk (DENK) is een wodka-cola drinker