Doneer aan TPO
 

SP stelt Kamervragen over graaisocialistisch zakkenvulsalaris Matthijs van Nieuwkerk (VARA)

Vroeger, nu, straks: de VARA (NPO) is en blijft hét icoon van links lullen, rechts vullen

Door: , 14:11, 09 maart 2019

Vroeger, nu, straks: de VARA (NPO) is en blijft hét icoon van links lullen, rechts vullen

SP gaat dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer minister Arie Slob van Media aan de tand voelen over het salaris dat Matthijs van Nieuwkerk opstrijkt als nieuwe presentator van College Tour. Dit kondigt Kamerlid Peter Kwint van de SP aan.

Volgens ingewijden van De Telegraaf behoudt Van Nieuwkerk zijn topsalaris nu de NTR het programma College Tour na twaalf jaar niet meer in eigen huis produceert, maar via productiemaatschappij MediaLane van Iris van den Ende. Van

Nieuwkerk behoort tot de veelverdieners bij de publieke omroep, maar kan na de zomer bij de NPO nog ‘slechts’ 194.000 euro op jaarbasis verdienen met de presentatie van de talkshow De Wereld Draait Door. Volgens de bronnen van De Telegraaf verdient Matthijs van Nieuwkerk enkele tonnen extra door de uitbetaling van zijn salaris voor College Tour via MediaLane te laten verlopen.

De salarisconstructie is toegestaan als de omroepen ermee instemmen, maar mediacoryfee Fons van Westerloo zegt in de krant dat deze deal niet past in het beloningskader voor NPO-presentatoren. Minister Arie Slob wordt dinsdag in de Tweede Kamer verwacht voor mondelinge vragen over de kwestie. “Al een keer of vijf diende ik een voorstel in om dit soort ontwijkingsconstructies op het Mediapark te verbieden. Als je bij de publieke omroep wilt werken doe je dat voor minder dan een minister”, zegt Kamerlid Peter Kwint op Twitter. “Zo niet, dan ga je maar weg.”

Het Kamerlid diende in 2017 met GroenLinks en de PvdA al een motie in om te voorkomen dat presentatoren van de NPO zich via een productiemaatschappij laten inhuren om zo meer te verdienen dan een ministerssalaris. In de motie riepen de partijen de minister op om met de publieke omroep afspraken te maken zodat niemand bij de publieke omroep meer kan verdienen dan het maximum dat is vastgelegd in de Wet normering topinkomens. De motie werd destijds nipt verworpen met 76 stemmen tegen. Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stemden tegen. Peter Kwint: “74 van de 150 Kamerleden zijn er al voor om de omzeilingsconstructies waarmee mensen van belastinggeld schathemeltjerijk worden op het Mediapark te verbieden. De vraag is welke coalitiepartij het eerst om gaat.”

Matthijs van Nieuwkerk volgt Twan Huys op als presentator van College Tour. Het nieuwe seizoen beslaat vijf afleveringen en begint zondag 19 mei op NPO 1.

Anp

 
Tags: ,
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)

BetaallinkOf doneer direct een bedrag via deze betaallink

Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace