Politiek

BN’ers jagen deelnemers klimaatmars weg

10-03-2019 11:49

Voorafgaand aan de klimaatmars zondag in Amsterdam zijn er optredens van Claudia de Breij en Typhoon en er zijn toespraken van klimaatwetenschapper Heleen de Coninck en enkele initiatiefnemers van de schoolstakingen voor het klimaat. Onder de deelnemers zijn onder anderen prinses Irene, veel politici en BN’ers zoals Paul de Leeuw, Bert Visscher en Georgina Verbaan.

Naar verwachting vragen er daarom slechts duizenden mensen vanuit het hele land zondag in Amsterdam aandacht voor het klimaat. De landelijke Klimaatmars begint om 13.00 uur op de Dam. De deelnemers roepen de regering op te kiezen voor echte oplossingen en een eerlijk klimaatbeleid, zeggen de initiatiefnemers.

Zo’n vijftig maatschappelijke organisaties en politieke partijen hebben zich bij het protest aangesloten, dat wordt georganiseerd door de militante activistenorganisaties Milieudefensie en Greenpeac en verder door linkse organisaties als FNV, Oxfam Novib, DeGoedeZaak en de Woonbond. Ze willen onder meer een eerlijke verdeling van de “lasten en lusten”, vinden dat de “grote vervuiler” moet betalen en streven naar een toekomst waarin iedereen duurzaam en warm woont.

Voorafgaand geven onder anderen de scriba en de bisschop van Haarlem-Amsterdam hun zegen aan de mars.

De Klimaatmars eindigt rond 16.00 uur op het Museumplein.

Anp/TPO