Buitenland

Over ‘authentieke nazi wc-rollen’ à 290 euro en een afgeblazen Hitler-veiling

12-03-2019 15:09

Een 'authentieke' nazi wc-rol. (Screenshot YouTube)

Dit artikel kunt u gratis lezen dankzij de abonnees van TPO+. Want dankzij hen kon TPO recent een samenwerkingsverband aangaan met Bart FM Droog in het kader van zijn onderzoek naar valse Hitler-schilderijen. Maak ook dit soort kwaliteitsjournalistiek mogelijk en neem een abonnement op TPO+ en geniet van nog veel meer voordelen.

In Ierland en het Verenigd Koninkrijk is enige commotie uitgebroken over een veilinghuis in Belfast dat vandaag met hakenkruizen versierd tafellinnen, servies en bestek wilde veilen. Het materiaal zou stammen uit een wagon die de de Duitse Spoorwegen (destijds Deutsche Reichsbahn geheten) in 1939 aan Hitler zou hebben geschonken. Volgens de eigenaar, een onbekende verzamelaar, zijn deze nazi-memorabilia 20.000 pond (23.400 euro) waard.

In de Britse, Noord-Ierse en Iers pers brak vervolgens een storm van protest uit, met als gevolg dat het veilinghuis, Bloomfield Auctions, het gewraakte materiaal terugtrok. Het protest ging vooral over de morele verwerpelijkheid van de handel in Hitler-voorwerpen.

Nu is het heel begrijpelijk dat de handel in die rommel allerlei open zenuwen raakt. Maar het échte probleem is dat de media maar blijven berichten over dit soort ‘sensationele’ veilingen, zonder vraagtekens te plaatsen bij de authenticiteit van het materiaal.

Zo stamt het in Belfast aangeboden en teruggetrokken materiaal naar aller waarschijnlijkheid écht uit Nazi-Duitsland, maar of het ooit écht door Hitler gebruikt is (wat beslist van invloed is op de prijs), is zeer de vraag. Enig bewijs daartoe werd niet geleverd. De Britse en Ierse nieuwsmedia merkten dit niet op, en handhaven daarmee de illusie dat het in deze hele zieke handel om authentieke historische voorwerpen gaat, die veel geld kunnen opbrengen. Waarmee in feite de handel gestimuleerd wordt.

In de berichtgeving over de Belfastveiling verwees de BBC naar een veiling in Dublin, waar in 2016 een ‘authentieke nazi-wc-rol’ verhandeld werd. Volgens de BBC was het ding getaxeerd op 120 euro. Het werd evenwel verkocht voor 290 euro – zo bericht Whyte’s, het bewuste veilinghuis.

Dat dit wc-papier absoluut niet uit het Derde Rijk stamt, maar een moderne vervalsing is, wordt overtuigend aangetoond in onderstaande Youtube film van Jo Rivett, een inwoner van Zwitserland die zich toelegt op het ontmaskeren van allerhande fake Nazimilitaria. Identieke wc-rollen zijn voor 3 dollar het stuk of twee voor 5 dollar verkrijgbaar bij War’s End Shop, een Amerikaans bedrijf gespecialieerd in replica’s.

Voor de goede orde: op de originele papieren huls van dit closetpapier uit het Derde Rijk stond géén adelaar met hakenkruis afgebeeld. De replicamaker heeft zich kennelijk laten misleiden door een vervalsing – maar dit terzijde.

https://youtu.be/UCDFy9OqhCU