Doneer aan TPO
 

Rijks spatie Museum gaat vol op het weg-met-ons-orgel over ‘roofkunst’

Spullen teruggeven die eeuwen geleden zijn meegenomen, historisch revisionisme, moet kunnen

Door: , 9:46, 12 maart 2019
Wanneer gaat deze kwetsende #metoo van Rembrandt nu eens overgeschilderd worden? - Rijksmuseum, ANP REMKO DE WAAL

Spullen teruggeven die eeuwen geleden zijn meegenomen, historisch revisionisme, moet kunnen

Het Amsterdamse Rijksmuseum gaat gesprekken voeren met Sri Lanka en Indonesië over de mogelijke teruggave van objecten uit de collectie die misschien als roofkunst verworven zijn. Dat zegt directeur Taco Dibbits dinsdag in dagblad Trouw.

“Martine Gosselink (die kennen we van rare newspeak, – red.), hoofd van de afdeling Geschiedenis, vertrekt over twee weken zelf naar Sri Lanka om daar te praten met wetenschappers over mogelijke teruggave van objecten uit onze collectie. De helft van het verhaal achter die voorwerpen ligt immers niet in Nederland”, aldus Dibbits.

Het Rijksmuseum reageert daarmee op een publicatie, vorige week, van het Nationaal Museum van Wereldculturen (NMWG). Deze koepel, een samenvoeging van het Tropenmuseum in Amsterdam, Museum Volkenkunde in Leiden en het Afrika Museum in Nijmegen, publiceerde richtlijnen voor de beoordeling van claims uit de eigen collectie ten aanzien van voorwerpen die in de koloniën zijn verworven. Objecten waarvan de oorspronkelijke eigenaar “niet vrijwillig afstand heeft gedaan” komen in aanmerking voor teruggaven, zo werd bepaald. Ook objecten die een grote culturele of maatschappelijke waarde hebben in het land van herkomst, komen in aanmerking voor teruggave aan die natie.

Het Rijksmuseum behoort niet tot de koepel, maar Dibbits noemt de leidraad wel “een goede eerste stap”. “Het is schandalig dat Nederland zich nu pas met teruggave van koloniaal erfgoed bezighoudt. We hadden het veel eerder moeten doen, daar is geen excuus voor”, zegt hij tegen Trouw.

De gesprekken met de landen gaan onder meer over de teruggave van een met zilver en robijnen versierd bronzen kanon dat Nederland in 1765 buit maakte en de zogenoemde diamant van Banjarmasin, die Nederland in 1859 inlijfde.

(ANP/TPO)

 
 
 

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace