Politiek

Mark Rutte: Er komt een CO2-heffing voor bedrijven, burgers gaan we ontzien

13-03-2019 16:04

Om de klimaatdoelen te halen komt er een ‘verstandige’ heffing voor bedrijven op de uitstoot van het schadelijke CO2. Het kabinet wil burgers ontzien bij de energierekening.

Lees ook – Lagere inkomens gaan betalen voor Klimaatakkoord

Dat maakte premier Mark Rutte bekend. Hij reageerde daarmee op de doorrekening van een reeks klimaatplannen, waaruit blijkt dat vooral de industrie er een forse schep bij moet doen om de uitstoot van CO2 terug te dringen.

De tegemoetkoming aan oppositiepartijen GroenLinks en PvdA, die voor een CO2-heffing pleiten, komt een week voor de provinciale verkiezingen. Daarbij lijkt het kabinet zijn meerderheid in de Eerste Kamer te verliezen en is dan aangewezen op andere partijen.

Het kabinet wil nu ‘meer balans’ bij de verdeling van de lasten van het klimaatakkoord. Het moet eerlijker dan uit de doorberekeningen naar voren is gekomen, aldus de premier.

De energierekening mag niet teveel bij de huishoudens terechtkomen. De industrie zal een grotere bijdrage moeten leveren om ervoor te zorgen dat in 2030 de uitstoot met 49 procent is teruggebracht ten opzichte van 1990. “We willen de rommel die we hebben veroorzaakt niet doorschuiven naar de volgende generatie”, aldus Rutte.

Het kabinet overwoog oorspronkelijk een regeling met subsidies en boetes voor de industrie, maar die ‘blijkt onvoldoende te werken’. Met name VVD en CDA voelden niets voor een CO2-heffing, omdat die bedrijven met hogere lasten zou opzadelen.

Lees ook – Géén debat in Tweede Kamer over cijfers Klimaatakkoord

ANP