Doneer aan TPO
 

Video – Tweede Kamer is klaar met intimiderende filmpjes DENK

CDA hekelt 'verachtelijke praktijken' - Kamervoorzitter Khadija Arib ondertekent motie

Door: , 18:40, 13 maart 2019
DENK-kamerleden Farid Azarkan, Selcuk Ozturk en Tunahan Kuzu tijdens de installatie van de nieuwe Kamerleden na de Tweede Kamerverkiezingen. ANP BART MAAT

CDA hekelt 'verachtelijke praktijken' - Kamervoorzitter Khadija Arib ondertekent motie

De Tweede Kamer veroordeelt de praktijk van DENK om collega-Kamerleden ‘via sociale media te intimideren’. Ook de naam van Kamervoorzitter Khadija Arib staat onder de ‘stellige afwijzing’. Dat doet een voorzitter vrijwel nooit. DENK maakt geregeld filmpjes van Kamerleden van Turkse komaf van andere partijen, waarin de partij hen bijvoorbeeld afschildert als verraders van de Turks-Nederlandse gemeenschap. Het steekt de Kamer dat zij ‘primair op basis van hun afkomst’ worden aangevallen, en ‘niet op basis van hun standpunten’. Dat gebeurt steeds vaker, constateren CDA, GroenLinks, VVD, PvdA, D66 en SP.

En dat lokt ‘haatmails, intimidaties en bedreigingen’ door burgers uit. Die maken slachtoffers als VVD’er Dilan Yesilgöz, GroenLinksers Zihni Özdil en Nevin Özütok en SP’ers Sadet Karabulut en Cem Laçin het leven zuur en het werken onmogelijk. Het parlement moet juist het goede voorbeeld geven en nu dus de hand in eigen boezem steken, vinden initiatiefnemer Harry van der Molen (CDA) en de andere ondertekenaars. “Met deze verachtelijke praktijken van DENK worden parlementaire normen overschreden.”

Bassiehof – Feitelijk verslag doen over DENK is nu ook al ‘opruiing’

De laatste honderd jaar is het volgens de Tweede Kamer niet voorgekomen dat een Kamervoorzitter een motie ondertekende. Dat Arib dat nu wel doet, toont hoe hoog de zaak haar zit. Ze sprak zich zelf ook al meermaals tegen de praktijken uit, die het aanzien van de Kamer en de politiek zouden schaden. Arib noemt het ‘goed dat dit signaal nu zo luid en duidelijk uit de Kamer komt’.

DENK-Kamerlid Selçuk Öztürk voelt zich ten onrechte in de hoek gezet. “Als er één Kamerlid is dat in dit parlement is bedreigd, dan ben ik het wel”, zei hij met een verwijzing naar een akkefietje vorige maand met PVV’er Machiel de Graaf. Hij ziet de uitspraak van de Kamer als een opzetje ‘om voor de verkiezingen DENK te bashen’.

Öztürk, die net als zijn collega’s al langer moeizaam overweg kan met Arib, richtte zich ook rechtstreeks tegen de voorzitter. Die reageerde met sarcasme. “Zelf doet u dat nooit hè, bashen. Neeee.”

DENK houdt vol dat zij in de filmpjes alleen maar het stemgedrag van collega-Kamerleden aan de kaak stelt. Daaruit zou hun hypocrisie en kiezersbedrog blijken.

 
 
 
 

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.
 

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace