Neem extremisten serieus, het heeft wél met geloof te maken

14-03-2019 15:14

Dit komt er van. Forum voor Democratie is blij met de actie van de NCTV. En het is prettig dat zelfs in Amsterdam het college nu eindelijk eens de tanden laat zien tegen deze giftige uitwas van islamisering en gefaalde integratie. Want: dit komt er van.

En ja, wij kennen de dooddoeners. Uitentreuren. ‘Niet alle moslims’, ‘ja maar christenen’, ‘ik ken die en die persoon en die is moslim en de goedheid zelve’.

Dat alles is zeker ook waar, dat ontkennen wij ook niet, maar het laat onverlet dat deze situatie, waarin radicale salafisten met terreurconnecties hun klauwen in onze Amsterdamse kinderen hebben gezet, natuurlijk geen opzichzelfstaand incident is.

Dit is het resultaat van decennialange massa-immigratie. Dit is het resultaat van geen regels opleggen van deze nieuwkomers. Dit is het resultaat van het binnenhalen van een traditie en cultuur die lastig verenigbaar is met de onze en die niet alleen geografisch van ver komt, maar ook nog in een heel ander tijdperk lijkt te verkeren. Dit is het resultaat van het ontkennen van religie als een factor bij radicalisering en jihadisme. Dit is het resultaat van altijd maar eenzijdig wijzen naar kansen, sociaal-economische omstandigheden en discriminatie als oorzaken voor het ondermijnen van onze samenleving, en de rol van radicaal islamisme daarbij structureel te onderbelichten. Dit is het resultaat van het negeren, verdacht maken en uitlachen van mensen die in de oude Amsterdamse volkswijken al vanaf de jaren tachtig zeggen dat de islam en multicultuur niet goed worden begeleid, begrensd en opgevangen.

Terug naar het heden. De burgemeester doet nu in dit geval wat zij kan. Zij stelt grenzen en maakt gebruik van het hele instrumentarium dat haar ter beschikking staat. Dat dit ontoereikend is om die school te kunnen sluiten is niet haar schuld. Minister Slob werkt aan wetgeving om ideologisch ondermijnende scholen te sluiten. Dat is, hoewel te laat, natuurlijk goed.

Maar dat het niet de intentie is van de burgemeester de school te sluiten vinden wij verbijsterend. En het was ook onze burgemeester die vorige maand nog na vragen van FvD stelde salafisme niet als probleem of factor in radicalisering te willen benoemen. Dit om, en ik citeer, “deze mensen niet in een sfeer van geweld te brengen.” Welnu. Daar hebben salafisten ons helemaal niet bij nodig. Dat doen zij keer op keer echt prima zelf. FvD wil dat wij radicale moslims nou eens serieus gaan nemen. Luister nou eens wat die mensen zélf zeggen. Het heeft wél met religie te maken. Sommige radicale moslims willen niet bij ons horen. Er zijn scholen, maar ook moskeeën, die letterlijk de Nederlandse staat en onze normen en waarden niet wensen te respecteren.

We bieden kansen. We bestrijden uitsluiting. We weten, zien en ervaren dat het gros van de moslims geen enkel kwaad in de zin heeft. Maar wij eisen dat we nu ophouden met een manier van werken die overduidelijk al een jaar of dertig niet werkt. De rol van islamisering moet worden erkend, benoemd en er moet naar gehandeld worden.

Op woensdag 13 maart hield de gemeenteraad van Amsterdam een spoeddebat over de terreurbanden van het bestuur van het islamitische Cornelius Haga Lyceum. Bovenstaande tekst is door fractievoorzitter Annabel Nanninga van de FvD-fractie Amsterdam uitgesproken tijdens dat debat.