Economie

Ook Uber-chauffeurs staken vandaag, ‘wij worden uitgemolken’

18-03-2019 09:20

Update – statement Uber:

“Wij nemen feedback van chauffeurs uiterst serieus. De meerderheid van chauffeurs die via Uber rijdt is tevreden. Uiteraard zijn de punten die zijn aangedragen vandaag belangrijk voor ons om mee te nemen. Chauffeurs kunnen dagelijks bij onze hub in o.a. Amsterdam terecht om hun vragen of eventuele zorgen met ons te delen. In de afgelopen maanden hebben we een flink aantal extra rondetafelgesprekken met chauffeurs georganiseerd om hun vraagstukken te bespreken. We zullen deze gesprekken de komende maanden blijven voortzetten.”

Uber-chauffeurs leggen maandag het werk neer en gaan actievoeren bij het Amsterdamse hoofdkantoor van Uber. Zij eisen dat het techbedrijf ophoudt met constante en ongezond hoge druk.

Volgens de actievoerders is het geduld op. “Wij worden uitgemolken door almaar stijgende kosten en een dalend aantal Uber-ritten,” zo valt te lezen op de website uberstaking.nl. De Uber-rijders moeten naar eigen zeggen regelmatig meer dan 60 uur per week rijden voor een matig loon. Dit zorgt voor vermoeidheid, wat ten koste gaat van concentratie en dus veiligheid, aldus de klagers.

Uber-chauffeurs willen de commissie op taxiritten verlaagd zien tot 15 procent, in plaats van de 25 procent nu. Ook vragen ze om een omzetgarantie voor de drie verschillende Uber-diensten. Daarnaast mag Uber niet meer een eenzijdige beslissing nemen om een chauffeur permanent aan de kant te schuiven.

De chauffeurs verzamelen op het NDSM plein, vanaf waar ze naar het hoofdkantoor van Uber gaan rijden. De staking valt samen met de landelijke actiedag over pensioenen.

(ANP)