Doneer aan TPO
 

Naar Iran ontsnapte crimineel Shahin Gheiybe kan doen wat hij wil, OM in NL kan niks beginnen

De slachtoffers van deze crimineel zullen wel veel vertrouwen houden in de rechtsstaat

Door: , 21:45, 19 maart 2019

De slachtoffers van deze crimineel zullen wel veel vertrouwen houden in de rechtsstaat

Het Openbaar Ministerie (OM) kan op dit moment niet aan de slag met de mogelijke verblijfplaats in Iran van de voortvluchtige gevangene Shahin Gheiybe, ook al is daar nieuwe informatie over. Het onderzoekscollectief Bellingcat analyseerde een filmpje dat de 35-jarige crimineel zelf op internet heeft gezet en concludeerde dat het recent is gemaakt voor een huis in het noorden van Iran. Een foto van de villa en de plattegrond staan erbij.

Nederland heeft geen verdragen met Iran om hem te laten oppakken of uitleveren, zei een woordvoerster van het OM in Rotterdam. De 35-jarige Gheiybe staat sinds begin deze maand internationaal gesignaleerd en een speciaal team van de politie is naar hem op zoek. Het OM had al aanwijzingen dat hij in Iran kan zijn, waar hij vandaan komt. Hij woonde sinds 1996 met zijn familie in Nederland.

Gheiybe zat vast voor een dubbele poging tot moord en heling in 2009 en was hiervoor veroordeeld tot dertien jaar celstraf. Hij schoot twee mannen neer tijdens een zakendeal en ging er met 175.000 euro vandoor. De twee overleefden wonderwel. Toen hij in 2011 ontsnapte bij een ziekenhuis in Breda had hij pas twee jaar uitgezeten.

De politie ontdekte onlangs bij huiszoekingen van familie in Almere en Eemnes recente foto’s van Gheiybe. Die zijn openbaar gemaakt. Het OM hoopt dat de crimineel wordt herkend en opgepakt als naar Europa reist.

Anp

 
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)

BetaallinkOf doneer direct een bedrag via deze betaallink

Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace