Politiek

Thierry Baudet blijft erbij: Er is een verband tussen aanslag Utrecht en Nederlands vreemdelingenbeleid

19-03-2019 14:55

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet vindt niet dat zijn partij te ver is gegaan door maandagavond een verkiezingsbijeenkomst te houden, terwijl alle andere partijen in verband met de schietpartij in Utrecht hun campagnes hadden stilgelegd. Kritiek op dat besluit doet Baudet af als vooral gespeelde verontwaardiging. “Veel komt mij onoprecht over.”

Lees ook – Smerige Jesse Klaver (GroenLinks) bedrijft smerige politiek met smerige tweet

FvD koppelde tijdens de bijeenkomst in het Kurhaus de schietpartij in Utrecht, waarvoor een man van Turkse komaf is opgepakt, aan het Nederlandse vreemdelingenbeleid. Baudet bleef er dinsdag bij dat dit verband er volgens hem wel degelijk is. Daarom is het volgens hem goed dat zijn partij daar met kiezers over in gesprek is gegaan.

GroenLinks-leider Jesse Klaver verwijt FvD ‘smerige politiek’. Hij vindt het ‘ongepast en democratisch onfatsoenlijk’ dat de partij van Baudet ‘VVD en CDA de schuld geeft’. Dat ‘hoort niet bij Nederland’ en ‘haalt de verantwoordelijkheid weg bij degene die de trekker heeft overgehaald’.

Ook PvdA-voorman Lodewijk Asscher heeft zich geërgerd aan het optreden van Baudet en diens nummer 2, Theo Hiddema. Die laatste zinspeelde er maandag op dat de overige partijen de campagne stillegden om de opmars van Forum te stuiten. ,,De beelden uit het Kurhaus, waar Hiddema vooral zichzelf zielig vond ‘omdat de campagne nou net in zo’n lekkere flow zat’, waren stuitend. Het was een totaal gebrek aan empathie”, aldus Asscher.

De beschuldigende vinger van Baudet in de richting van CDA en VVD vindt Asscher ‘voorbarig’ en ‘echt pijnlijk’. “Soms moet je even geduld hebben en je conclusie opschorten.”

ANP