Politiek

‘Benieuwd hoe bij aanslag Utrecht ‘islamitisch terrorisme’ uit context kan worden weggepoetst’

20-03-2019 11:31

Extreemrechtse terrorist Brenton Tarrant schoot tenminste 50 moskeebezoekers dood in Christchurch, Nieuw-Zeeland.

“De slachtoffers waren nauwelijks geteld of de Amerikaanse media, en linkse politici, deden hun best de moordenaar in verband te brengen met Donald Trump. Want ook Trump zou een racist zijn en er dezelfde denkbeelden op nahouden als deze nationaalsocialist. Ook in Nederland gingen commentatoren vol overgave aan de slag om hun tegenstanders – Geert Wilders en Thierry Baudet – in één adem te kunnen noemen met Christchurch.

Dit was de ’framing’ waarbinnen de afgelopen dagen die afstotelijke massamoord in Christchurch in delen van de Nederlandse media werd ingezet. Ten aanzien van de moorden in de Filipijnse kathedraal of de Egyptische moskee kon dat niet aangezien die waren gepleegd door islamisten – dat past niet in de framing, dus is de media-aandacht matig tot minimaal.

Maar Christchurch kon met wat knip- en plakwerk voor de voeten van Wilders en Baudet worden gelegd. Commentatoren in Trouw, NRC en de Volkskrant suggereerden dat Wilders en Baudet dezelfde inhumane denkbeelden koesteren als de moordenaar in Nieuw-Zeeland; ze moesten dus medeverantwoordelijk gehouden worden voor de moorden.

Ben benieuwd hoe de media de Utrechtse terrorist gaan ont-ideologiseren opdat hij past in een bepaalde ’framing’ als gek, ’gewone’ eermoordenaar, crimineel, en opdat het begrip ’islamitisch terrorisme’ uit de context kan worden weggepoetst.”

Eigenlijk is De Telegraaf nog zo’n beetje het enige main stream print medium waar ze nog wél realistische, feitelijke en scherpe columnisten hebben. Zoals Leon de Winter bijvoorbeeld.