Politiek

‘Democratische’ Europese Volkspartij wil partij Orbán kaltstellen, want Orbán doet stom

20-03-2019 11:36

De Europese Volkspartij (EVP) stuurt aan op een schorsing van Fidesz, de partij van de Hongaarse premier Viktor Orbán, onder meer vanwege diens campagne tegen Europees Commissievoorzitter Juncker. Een EVP-commissie onder leiding van oud-EU-president Herman van Rompuy moet gaan beoordelen of samenwerking in de toekomst mogelijk blijft, melden bronnen rond EVP-fractievoorzitter Manfred Weber. Meer dan 250 afgevaardigden stemmen woensdagmiddag in Brussel over dit voorstel.

Orbán bood eerder excuses aan aan een aantal EVP-partijen, omdat hij hen begin deze maand “nuttige idioten” genoemd vanwege hun kritiek op hem. Het CDA, een van de EVP-partijen die de positie van Fidesz in het machtige centrumrechtse blok ter discussie stelt, neemt geen genoegen met de verontschuldigingen.

Het EVP-partijbestuur stelt nu voor het EU-kritische Fidesz voorlopig zijn stemrecht in partijbijeenkomsten te ontnemen, ook bij het voorstellen van kandidaten voor belangrijke posten. De partij mag niet alle EVP-bijeenkomsten meer bijwonen. Persbureau DPA bericht op basis van eigen bronnen dat ook de machtige Duitse zusterpartijen CDU en CSU voorstander zijn van zo’n schorsing.

Anp