Politiek

Europese liberalen ALDE gaan elkaar op schild hijsen in paleis te op-schild-hijs-hoofdstad Brussel

20-03-2019 14:00

De Europese liberalen schuiven donderdag zeven kopstukken naar voren die campagne gaan voeren voor de Europese verkiezingen van mei. De bekendste namen in ‘Team Europe’ van de ALDE-partij zijn de Deense EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) en de huidige fractievoorzitter Guy Verhofstadt.

De anderen zijn EU-transportcommissaris Violeta Bulc uit Slovenië, de Italiaanse oud-EU-commissaris Emma Bonino, Luis Garicano van de Spaanse partij Ciudadanos, Nicola Beer van de Duitse FDP en Katalin Cseh van de Hongaarse partij Momentum, bevestigen bronnen. VVD en D66 maken ook deel uit van ALDE, maar er is geen Nederlandse kandidaat.

Het zevental wordt donderdag voorafgaand aan een EU-top op het schild gehesen in het Brusselse Egmontpaleis. Daarbij zijn de acht liberale regeringsleiders in de EU aanwezig, onder wie premier Rutte.

De andere grote politieke families in het parlement hebben gekozen voor één topkandidaat om voorzitter van de Europese Commissie te worden. De liberalen hopen dat ze hun krachten kunnen bundelen met de partij van de Franse president Macron, La République en Marche.

Anp