Politiek

Forum voor Democratie triomfeert – Zware slag voor coalitie

20-03-2019 22:11

De regeringscoalitie verliest haar meerderheid in de Eerste Kamer. Nieuwkomer Forum voor Democratie is de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen, die ook de samenstelling van de senaat bepalen.

Volgens een exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS daalt het aantal zetels van de vier regeringspartijen van 38 naar 31. Zij zullen op zoek moeten naar steun van andere partijen. Forum voor Democratie komt vanuit het niets met 10 personen in de senaat met zijn 75 zetels.

GroenLinks stijgt van 4 naar 8 senatoren. Die zouden de coalitie op bepaalde terreinen aan een meerderheid kunnen helpen, net zoals de PvdA die van 8 naar 7 zetels daalde. Dat is net voldoende voor de meerderheid.

De VVD ging er 1 zetel op achteruit, van 13 naar 12. Partner CDA moest 4 zetels inleveren, en komt op 8. D66 verloor er 3 en staat op 7. Alleen de kleinste coalitiepartij ChristenUnie boekte winst, van 3 naar 4.

Grootste verliezer in de senaat is de SP, die 5 zetels achteruit gaat en op 4 komt. De andere nieuwkomer is DENK, die 1 zetel wist te bemachtigen.

ANP