Doneer aan TPO
 

Piloten crash-Boeing 737 MAX 8 Lion Air probeerden kist wanhopig in lucht te houden

De copiloot zei 'Allahoe akbar' vlak voor crash, gezagvoerder zweeg

Door: , 11:51, 20 maart 2019
The Indonesian National Transportation Safety Committee (KNKT) investigator, Nurcahyo Utomo, holds a Boing 737 aircraft model as he answers questions from journalists during a press conference in Jakarta, Indonesia, 28 November 2018. Lion Air flight JT-610 lost contact with air traffic controllers soon after takeoff on 29 October before crashing into the Sea. The flight was en route to Pangkal Pinang and reportedly had 189 people onboard. EPA/BAGUS INDAHONO

De copiloot zei 'Allahoe akbar' vlak voor crash, gezagvoerder zweeg

De piloten van de noodlottige Boeing 737 MAX 8 van Lion Air, raadpleegden in de aanloop naar de crash nog een handleiding. Ze wilden weten waarom hun vliegtuig omlaag bleef duiken, maar het lukte niet het probleem tijdig op te lossen. Dat zeggen drie ingewijden tegen persbureau Reuters.

Het vliegtuig crashte in oktober vorig jaar in de Javazee. Alle 189 inzittenden kwamen om het leven. De wijze waarop de piloten worstelen met het toestel is te horen op de cockpitvoicerecorder, een van de zwarte dozen. Recentelijk crashte ook een Boeing 737 MAX 8 in Ethiopië.

Bij de vlucht van Lion Air zou de computer op basis van onjuiste gegevens de neus van het toestel omlaag hebben gedrukt. De 31-jarige gezagvoerder droeg de controle uiteindelijk over aan de copiloot, zodat hij zelf in de handleiding kon zoeken naar een oplossing. De eerste officier wist het toestel niet onder controle te houden, zeggen twee van de bronnen.

De gezagvoerder zweeg in de laatste momenten voor de crash. De copiloot zei “Allahoe akbar”, God is de grootste. Het onderzoek naar de ramp loopt nog. Onderzoekers kijken onder meer of de piloten voldoende waren getraind om met een dergelijk noodgeval om te gaan.

Anp

 
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)

BetaallinkOf doneer direct een bedrag via deze betaallink

Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace