Buitenland

Tsunami van kritiek overspoelt Boeing en FAA wegens dodelijk totaalfalen

20-03-2019 11:57

In de Verenigde Staten groeit de kritiek op vliegtuigbouwer Boeing en luchtvaartautoriteit FAA, zo schrijft het main stream printmedium The New York Times. Boeing zou de FAA niet correct hebben geïnformeerd over aanpassingen in het softwaresysteem MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System) dat moet verhinderen dat het toestel te veel achterover helt.

Volgens de krant heeft de FAA het systeem nauwelijks getest. Doordat de motoren van de 737 Max groter zijn en op een andere plek zitten dan bij oudere versies van het toestel is de aerodynamica flink veranderd. MCAS moet de invloed van die aanpassingen beperken en is daarom een cruciaal onderdeel van het toestel, maar de FAA vertrouwde te veel op Boeing bij goedkeuring van de 737 Max, zo schrijft de krant.

De vliegtuigfabrikant ruziede al sinds de crash van Lion Air in oktober over de softwareupdates. De vliegtuigbouwer en de FAA konden het niet eens worden over hoe ver die ingreep moest gaan. De FAA ligt ook onder vuur omdat het pas in een later stadium de 737 Max aan de grond hield.

Anp