Politiek

BRIEFJE VAN JAN – Aan de Staatsomroep

21-03-2019 09:01

Beste ambtenaren,

Ik ging vannacht tegen half twee bloedchagrijnig naar bed.

Mark Rutte claimde in jullie zojuist afgesloten live-uitzending de overwinning omdat de VVD de grootste partij was geworden en de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zou samen met GroenLinks op 39 van de 75 Eerste Kamerzetels uitkomen.

Ik had natuurlijk als initiator van de Stem Ze Weg-campagne kunnen doen alsof die campagne geslaagd was. Omdat CDA en D66 ongenadig op hun flikker hadden gehad bijvoorbeeld. Omdat de coalitie van 38 naar 31 zetels was gezakt. Omdat de twee partijen die dat maffiose Klimaatakkoord en dat levensgevaarlijke Verdrag van Marrakesh van tafel willen, Forum en de PVV, samen van 9 naar 15 zetels waren gegroeid. Of omdat Forum als tweede partij van Nederland gaat debuteren in de Eerste Kamer.

Maar ik ben geen politicus, dus ik hoef niet te liegen.

De Stem Ze Weg-campagne is faliekant mislukt.

Het doel was namelijk: zorgen dat meer mensen gingen stemmen en zorgen dat de coalitie samen met GroenLinks onder de 38 zetels in de Eerste Kamer blijft. Het eerste is gelukt (niet per se dankzij die Stem Ze Weg-campagne, maar dat maakt niet uit), het tweede was mislukt.

Mark Rutte hoefde alleen maar Jesse Klavers klimaat- en immigratieverlanglijst te accepteren en ‘ze’ werden niet weggestemd, maar gooiden er nog een schepje linkse waanzin bovenop.

Ik verweet dat mezelf. Ik was blijkbaar niet in staat geweest om voldoende mensen te mobiliseren en voldoende donaties binnen te halen om het kabinet Jesse 1 te voorkomen. Ik besloot dan ook om me nóóit meer in een andere rol dan als columnist te bemoeien met de politiek. Ik kan het mijn gezin en mijn bankrekening geen derde keer aandoen.

#stemzeweg in je broekje.

En toen werd ik vanochtend rond een uur of vijf wakker en pakte mijn mobiele telefoon.

En toen bleek dat waar jullie allemaal achter de gebreide broek waren gekropen Maurice de Hond bij Salto TV was doorgegaan met het brengen en analyseren van de uitslagen.

En dat de laatste prognose van De Hond, om half vier, een heel andere uitkomst gaf dan jullie laatste prognose.

Ten eerste deed Thierry Baudet een Donald Trumpje; niet de VVD (de Nederlandse Hillary), maar Forum voor Democratie was de grootste partij van Nederland geworden.

Ten tweede haalt de coalitie geen 31 zetels in de Eerste Kamer, maar 29 zetels. Met de 8 van GroenLinks erbij dus 37 en géén meerderheid in de Eerste Kamer.

Aangezien nog niet alle stemmen zijn geteld, is het te vroeg om de vlag al te hijsen, maar er bestaat dus nog altijd een kans dat de Stem Ze Weg-campagne tóch is geslaagd.

En dat zou goed nieuws zijn voor de mensen die de afgelopen jaren zijn gepakt door de kabinetten Rutte en de generaties die door het kabinet Jesse 1 na ons in de ellende worden gestort.

In dat geval moeten we vanaf 1 mei misschien toch vol gas campagne voeren om te zorgen dat op 23 mei bij de verkiezingen van het Europees Parlement die derde ramp waar de politieke elite aan werkt, het Groot Europeesch Rijk, wordt gestopt. Maar alleen als er voldoende geld is en voldoende mensen actief meewerken. Want jullie kennen dat spreekwoord van die ezel en die steen.

Enfin.

Mijn vraag was eigenlijk: kunnen jullie voor die 900 miljoen euro belastinggeld die jullie elk jaar krijgen voortaan blijven uitzenden tot de uitslag van de verkiezingen echt bekend is?

Bij Ajax-Juventus gaan jullie ook niet na 80 minuten op zwart.

Groet,

JanD

PS. Vandaag komt me nieuwe nieuwsbrief uit. Dat is een internetachtige constructie. Meld je aan!

UPDATE Bij de NOS scoort de coalitie plus GroenLinks inmiddels in de laatste Ipsos-prognose 40 zetels. Stem Ze Weg-campagne dus mislukt, als dat de uitslag wordt. The Post Offline harder nodig dan ooit.