AIVD: Omstreden shariageleerde Al Haddad verzorgde lessen op Haga Lyceum

22-03-2019 08:39

De omstreden Britse shariageleerde Haitham al-Haddad heeft ‘heimelijk’ lessen verzorgd op het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam, dat meldt NRC. Ook zouden andere radicale islamitische voormannen betrokken zijn bij de school en zou de schoolleiding een Tsjetsjeense terreurbeweging hebben gefinancierd.

Dat staat in een vertrouwelijk ambtsbericht dat inlichtingendienst AIVD in januari 2019 aan de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft gestuurd. Het ambtsbericht, ingezien door de krant, vormt de informatie op basis waarvan Halsema twee weken geleden haar ‘ernstige zorgen’ over de islamitische middelbare school uitte en het bestuur verzocht op te stappen. De Amsterdamse burgemeester was door de NCTV gewaarschuwd dat een aantal medewerkers een groot deel van het lesprogramma probeert te wijden aan ‘de salafistische geloofsleer’.

De in Londen wonende Al-Haddad is een salafistisch prediker die bekend staat om zijn antisemitische en haatdragende uitlatingen. In Nederland kwam Al-Haddad in 2012 in het nieuws met een optreden in het Amsterdamse debatcentrum De Balie. Hij zei daar dat overspelige moslimvrouwen dolgraag uit het Westen naar een islamitische staat zouden willen reizen om daar gestenigd te worden, volgens hem de juiste straf voor overspel.

(TPO/ANP)