Hans Wiegel: Raad moet burgemeester Krimpen a/d IJssel op het matje roepen na facebookpost met boeken over nazisme

24-03-2019 11:54

Screenshot Facebook Martijn Vroom

De raad van Krimpen aan den IJssel moet de burgemeester van die plaats op het matje roepen na een Facebookpost met boeken over het nazisme. Dat zei Hans Wiegel vanmorgen in het televisieprogramma WNL Op Zondag. Burgemeester Martijn Vroom (CDA) plaatste het bericht naar eigen zeggen nadat iemand had gezegd dat ‘de elite’ geen boeken meer leest. “Toen leek het me een goed voornemen om als lid van de elite toch weer een boek te gaan lezen”.

Fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam Joost Eerdmans stelde dat Vroom moet opstappen. Hij is van mening dat bestuurders ver weg moeten blijven van dit soort uitspraken. “Dit kan dus echt niet. Burgemeesters moeten boven de partijen hangen.”

Theo Hiddema van Forum voor Democratie reageerde tegenover WNL ook op de uitlatingen van Vroom, “Het is intellectuele armoede. Een oude reflex die weer uit de kast wordt gehaald. [..] Je zou denken dat het een keer ophoudt, maar bij Fortuyn ging het ook zo.”

De twee grootste partijen uit de gemeente, Leefbaar Krimpen en de Stem van Krimpen, hebben vanochtend het presidium aangeschreven. Dat schrijft het AD/Rotterdams Dagblad. Zij willen opheldering van de burgemeester. Jeffrey van der Elst, fractievoorzitter Leefbaar Krimpen vindt dat een burgemeester dit niet moet doen, “Dit soort teksten plaatsen, foto’s van een hakenkruis. Ik kan hier geen chocolade van maken”.