Doneer aan TPO
 

Rookalliantie zet ‘te activistische’ longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker buiten de deur

Ook recente kritiek viel niet in goede aarde

Door: , 10:37, 26 maart 2019

Ook recente kritiek viel niet in goede aarde

De nationale koepel van tabaksbestrijders heeft de longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker de deur gewezen. Een woordvoerder van de koepel, de Alliantie Nederland Rookvrij, bevestigt dinsdag berichtgeving hierover door dagblad Trouw.

De twee longartsen zijn verbonden aan de Stichting Rookpreventie Jeugd en runnen de kritische website TabakNee, met volop publicaties en onderzoek ‘naar de praktijken van de tabakslobby’, zo staat te lezen. Een woordvoerder van de alliantie zegt dat de reden voor de breuk is dat de koers van deze stichting activistischer is dan die van de alliantie. Ook recente kritiek van de artsen aan het adres van de alliantie en op het Nationale Preventieakkoord vielen niet in goede aarde.

“Dan moet je je afvragen of je nog wel bij elkaar past”, aldus de zegsman, die beaamt dat die vraag uiteindelijk negatief is beantwoord. Het besluit is twee weken geleden al genomen en toen zijn de twee artsen ervan op de hoogte gesteld.

In een reactie aan de NOS zei Dekker inderdaad tegen aspecten uit het preventieakkoord te zijn. De accijnzen zijn volgens haar te laag en er zijn veel te veel verkooppunten van sigaretten. “Je kunt nu op iedere hoek van de straat een pakje halen. Een goede aanpak daarvan zie je niet terug in het gesloten akkoord.” Volgens Trouw is De Kanter aangeslagen door het besluit van de alliantie.

Voorzitter Floris Italianer van de Alliantie Nederland Rookvrij bewandelt liever de weg van de geleidelijkheid, bevestigt zijn woordvoerder. De alliantie, onder wie KWF Kankerbestrijding, Hartstichting (waar Italianer directeur is) en Longfonds, telt meer dan 150 leden, waaronder gemeenten, bedrijven en sportclubs.

(ANP)

 
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)

BetaallinkOf doneer direct een bedrag via deze betaallink

Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace