Doneer aan TPO
 

IMF wil maatregelen tegen de macht van Google, Facebook, Amazon

'Voorkomen dat techreuzen monopolie krijgen'

Door: , 17:48, 03 april 2019
Facebook censurist Mark Z. EPA/ETIENNE LAURENT (bewerkt door TPO)

'Voorkomen dat techreuzen monopolie krijgen'

Grote bedrijven, vooral in de tech-wereld, worden zo machtig dat er maatregelen nodig zijn. Dat moet voorkomen dat de reuzen een monopolie krijgen, zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De enorme macht van bedrijven als Google, Facebook en Amazon zorgt bij critici al langer voor gefronste wenkbrauwen. Toch heeft het IMF niet de indruk dat er nu al een algeheel ‘monopolieprobleem’ speelt. Wel is het volgens de organisatie goed om problemen te voorkomen.

Het advies aan beleidsmakers is ervoor te zorgen dat er voor nieuwkomers in bepaalde branches weinig barrières zijn om een plekje te verwerven op de markt. Ook is het zaak om het toezicht op de concurrentie goed op orde te hebben zodat er sprake blijft van een eerlijk speelveld, aldus het IMF.

De analyses van de denktank laten zien dat de grotere dominantie van bepaalde bedrijven, bijvoorbeeld door hun technologische voorsprong, afgelopen decennia slechts een zeer gering effect had op de economie als geheel. Bij een kleine groep bedrijven troffen de onderzoekers wel een opvallend groot verschil aan tussen de kostprijs van goederen of diensten en de verkoopprijs hiervan.

Er lijkt dus wel sprake van een soort dynamiek, stelt het IMF in een al vrijgegeven deel van een rapport dat volgende week verschijnt. Als de genoemde trend voortgezet wordt zou dat mogelijk een rem kunnen zetten op de investeringen en innovatie. Ook zou dit een drukkend effect kunnen hebben op bijvoorbeeld de lonen.

Anp

 
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)

BetaallinkOf doneer direct een bedrag via deze betaallink

Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace