Politiek

BRIEFJE VAN JAN – Aan Sylvana Simons

04-04-2019 09:01

Aan Sylvana Simons

Lieve Sylvana,

4 April is bij ‘Briefje van Jan’ al jaren ‘Sylvana Simons-dag’. Wat er ook gebeurt. VVD-ministers kunnen tijdens een belangrijk en pijnlijk debat over de moord op Anne Faber met hun mobiele telefoon zitten te spelen… Kamerleden van de Partij voor de Dieren kunnen letterlijk zeggen dat zij die dag Anne Faber hadden kunnen zijn, als ze op een ander tijdstip de hond hadden uitgelaten… Kamerleden van Forum voor Democratie kunnen zomaar in de nationale vergaderzaal uit openbare stukken citeren… Het moet allemaal wijken voor jou, Sylvana.

Vorig jaar was tot nu toe het hoogtepunt.

Ik schreef je toen:

Beste Sylvana,

Ik heb er gisteren toch nog even op zitten kauwen.

“We saw you, Queen. May you rest in Power, Light and Peace”, schreef je op Facebook bij een foto van de overleden Winnie Mandela.

Ik vroeg me af wat een collega-fractievoorzitter van je in de Amsterdamse gemeenteraad als Annabel Nanninga zou doen.

Zou Annabel Nanninga bij het overlijden van een blanke crimineel ook een foto van ‘m op Facebook zetten met de tekst: “We saw you, King. May you rest in Power, Light and Peace”?  

Daarna vroeg ik me af welke blanke crimineel eigenlijk vergelijkbaar is met Winnie Mandela. Welke blanke crimineel begon onder het mom van een voetbalclub een knokploeg, was betrokken bij diverse moorden waarvan eentje zelfs op een jochie van 14 en juichte het toe als tegenstanders met een met benzine gevulde autoband om hun nek levend verbrand werden? Welke blanke crimineel werd daarna bij zijn of haar dood vereerd door een eerlijk gekozen volksvertegenwoordiger?

Ik kon er geen verzinnen.

Je bericht op Facebook kreeg 86 ‘duimpjes omhoog’ en 27 ‘hartjes’.

Dus minimaal 113 inwoners van dit land zijn niet alleen net als jij zo gek als een deur, ze komen er ook nog openlijk voor uit door in al hun onnozelheid op een Facebook-symbooltje te klikken. 

Even een bruine arm halen bij de sista.

Enfin, zo’n dag dus, gisteren.

Ik weet trouwens wel wat Annabel Nanninga zou doen.

Nederlands lullen. 

En geen foto’s van fotografe Cindy Waxa jatten waarvan het copyright berust bij de Independent Media-groep in Kaapstad.

Al zal Nederlands lullen en betalen voor producten ook wel weer een racistisch sociaal construct zijn…

Groet,

JanD

Cadeauwinkel

Ik vind het tof dat jij de Sylvana Simons-dag bij ‘Briefje van Jan’ in ere wilt houden.

Je had er gisteren wel een U-bocht voor nodig. Want het spoeddebat over dat extreemlinkse tuig dat in een demonstratie een verbale kogel op Thierry Baudet afvuurde ging helemaal niet door! Dus je kon je speech niet voorlezen.

Gelukkig knalde je ‘m wel gewoon op internet. Inclusief de zin waarin je reageerde op de vorige sprekers (die er dus niet waren, LOL) en de zin waarin je verwees naar het in groten getale opgekomen extreemlinkse tuig en andere wappies op de tribune (die er ook niet waren, LOL).

Omdat de kans groot is dat jouw prachtige verhaal de mensen anders ontgaat, zet ik het hier ook nog even integraal voor ze neer.

Komt-ie:

“Voorzitter, dankuwel,

 Na deze parade van selectieve verontwaardiging heb ik zoveel te zeggen dat ik eigenlijk niks wil zeggen. Want waar te beginnen, voorzitter…

 Het zal u niet ontgaan zijn dat onze publieke tribune vandaag vol zit met betrokken burgers. Vele van hen waren aanwezig bij de vreedzame, helende en broodnodige anti-racisme demonstratie van 23 maart jongstleden, enkele dagen na de verontrustende verkiezingsuitslag waarbij Forum voor Democratie een grote overwinning behaalde. FvD, door het Verwey Jonker instituut genoemd als belangrijke verspreider van een extreemrechtse theorie over vermeende omvolking; een feit waar ik in deze raad al meermalen op heb gewezen en dat stelselmatig genegeerd wordt- heeft daarmee een plek in een van de meest invloedrijke instituties van ons land veroverd; de Eerste Kamer.

De Eerste Kamer, waar wetsontwerpen getoetst worden op haalbaarheid, moraliteit en idealiter op grondwettelijkheid. Met de ideeën van Fvd over het afschaffen van (delen) van onze grondwet, reden genoeg tot zorg.

 En dan heb ik het nog niet over boreale vergezichten, het verlangen naar vervlogen koloniaal imperialisme, en het ondermijnen van onze kunst-, cultuur-, en onderwijsinstituten, dat laatste meteen kracht bijgezet door een meldpunt tegen “linkse leraren” te openen.

 Zo’n tienduizend mensen uitten die zorg door deel te nemen aan de mars, vier keer zoveel als het jaar ervoor.

 Moslimvrouwen, verenigd in S.P.E.A.K, ongedocumenteerden van Wij Zijn Hier, jonge emancipatie bewegingen zoals Black Queer and Trans Resistance en anti blackface organisatie KOZP, ze waren er allemaal.

 BIJ1 was erbij, DENK, GroenLinks, en ik weet dat er SP-ers waren, aangezien enkelen van hen zich met rood jasje en al bij ons blok aansloten, niet in staat weerstand te bieden aan de krachtige, opzwepende So en zijn megafoon.

Maar ook heel veel “gewone mensen”. Bezorgde vaders en moeders, leraren, buurtwerkers, kunstenaars, ondernemers, juristen; allemaal maken zij zich zorgen over toenemende xenofobie, antisemitisme, islamhaat en afrofobie.

Wethouder Groot-Wassink sprak hoopvolle, krachtige woorden op het podium.

 Niets van dit alles zagen wij terug in de landelijke media. Pas toen er aanleiding leek de demo en haar tienduizend deelnemers te criminaliseren naar aanleiding van het gedrag van 1 persoon kwam er interesse vanuit de NOS. En natuurlijk was dit voor de Amsterdamse VVD het koren waarop hun molen draait. Een spoeddebat. Niet over de toenemende onverdraagzaamheid in onze samenleving, niet over het signaal dat zovele Nederlanders met hun vreedzame mars hebben afgegeven. Niet over de de giftige ideeën van de neonazi’s langs de route, waarbij ook iemand stond die de aanslag op Christchurch openlijk verheerlijkte.

 Dus we vragen ons af: waar bent u als linkse activisten of mensen van kleur worden bedreigd? Er was geen spoeddebat toen Pegida in blackface voor mijn deur stond en niet toen ze die intimidatie met een bezoek aan deze raadszaal, wederom in blackface, kracht bijzette. Niet nav de dagelijkse doodsverwensingen die ik maar ook collega’s van bijv DENK, -recent nog in Schiedam- regelmatig krijgen, niet naar aanleiding van hetzelfde lot dat Jerry Afriyie, Clarice Gargard, en vele anderen treft.

 Of over onze leraren die nu zelfs actief bedreigd worden dankzij dat aangiftepunt voor linkse docenten. DIT zijn de dingen waar we werkelijk voor moeten vrezen: de poging tot structurele schending van onze democratische beginselen.

 En waar is het rotsvaste vertrouwen in onze politie en justitie gebleven?

Hoezo is het nu opeens wel oké om een raadsdebat aan te vragen over iets waar we als raad überhaupt niks aan kunnen doen, waar de burgemeester niet over gaat en politie en het OM op moment van aanvraag gewoon mee bezig waren? Nog een paar nachtjes slapen… op 9 april wordt de demonstrant voorgeleid.

 Dit debat is een kwestie van de wolven op afstand houden. Een been toewerpen in de hoop dat dat genoeg speelruimte geeft, en niets meer dan toegeven aan een discours waar BIJ1 doorlopend voor waarschuwt. Een discours dat zich door de waan van de dag laat leiden, en daardoor steeds meer de kant van rechts nationalisme opschuift.

 Wie de landelijke politiek volgt ziet hoe sommige partijleiders openlijk flirten met een partij wier leider nazitaal hanteert, trots poseert met “Mein Kampf”, verkrachtingscultuur verheerlijkt, van gedachten wisselt met overtuigde racisten en antisemieten, en extreemrechtse samenzweringstheorieën verspreidt.

 Belangrijkste minpunt lijkt volgens hen zijn standpunt over het klimaat.

Laat ik u in herinnering brengen dat het vooral mensen uit sociaal economisch lagere klasse en mensen van kleur zijn die het hardst getroffen worden door klimaatverandering. Daarom is actief klimaatbeleid voor BIJ1 onlosmakelijk aan antiracisme verbonden.

 Onsmakelijke politiek die ons allen bedreigt. Dát is het gevaar.

Het vergt moed je daartegen uit te spreken.

 En dus zal BIJ1 zich, namens de mensen op de tribune, onze kiezers, leden, kinderen en kleinkinderen blijven uitspreken.

 In de raad, op straat en overal waar we het tegenkomen.

Onverbloemd, onverschrokken en onstuitbaar.

 Dankuwel voorzitter.”

Er is een woord voor het plaatsen van een niet uitgesproken speech, Sylvana: surrealistisch.

Of ‘koekwaus’, dat kan ook.

Maar ik ben je dankbaar. Want zo kan 4 april ‘Sylvana Simons-dag’ blijven!

Kan ik in 2020 weer op je rekenen?

Dikke kus!

JanD