Politiek

Arie Slob geeft voorzet, Amsterdams Comenius Lyceum tikt ‘m in; wil wel islamitische school worden

06-04-2019 17:16

De groei van het omstreden islamitische  Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam is logisch, omdat het een school in opbouw is. Maar in de toekomst zou het ‘zeer wenselijk’ zijn als ouders ook voor andere scholen kunnen kiezen die passen bij hun overtuiging. Was getekend, Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media Arie Slob (ChristenUnie), aldus het Parool. Die boodschap is in goede aarde gevallen bij Freek op ‘t Einde, rector van het Comenius Lyceum. Hij heeft er wel oren naar.

Er officieel een islamitische school van maken, zou enige tijd vergen, zegt hij tegen het Parool. Er moet instemming komen van het bestuur, van de koepelorganisatie voor voortgezet onderwijs in Amsterdam (Osvo) en vervolgens van de minister. Maar het is volgens de rector ‘niet zo ingewikkeld’ om op korte termijn tegemoet te komen aan veel verlangens van zijn moslimleerlingen.

“Dan gaat het om een stilteruimte – een lokaal waar ze kunnen bidden -, op vrijdagmiddag vrij voor moskeebezoek, in het rooster rekening houden met de laatste week van de ramadan en een optie voor wie daar behoefte aan heeft voor gescheiden sporten. Allemaal zaken waarover ik graag het gesprek aanga, om te kijken of er belangstelling voor is. Dat geldt uiteraard niet voor onze democratische kernwaarden. En we gaan niet praten over invoering van gescheiden klassen.”

Bij ‘Stichting ZAAM, interconfessioneel onderwijs in Amsterdam, Zaandam en Monnickendam’ waar de school onder valt zijn ze zaterdag toch ietwat geschrokken van de zelfislamiserende gedachten van de rector, blijkt zaterdag uit een perscommuniqué:

“Binnen ZAAM denken we continu na over diverse onderwerpen, waaronder uiteraard ook hoe we aantrekkelijk onderwijs bieden voor leerlingen met een islamitische achtergrond. Hierbij benadrukken we dat het op dit moment blijft bij een denk- en discussieproces en dat er derhalve nu geen concrete plannen zijn om op korte termijn islamitisch onderwijs op een van onze scholen aan te bieden.”

Zal ongetwijfeld nog een politiek staartje krijgen.

Update 17.45 – Amsterdams FvD-fractievoorzitter Annabel Nanninga reageert