Politiek

BRIEFJE VAN JAN – Aan Neelie Kroes

08-04-2019 09:01

Naar Buiten - Genieten

Beste mevrouw Kroes,

Héérlijk interview met u vandaag in het Algemeen Dagblad.

U gaat full-Diederik Samsom als u Mark Rutte oproept om de zalen in te gaan om het klimaatbeleid “beter uit te leggen”.

Tot nu toe laat Rutte liever zijn zijn allerbelangrijkste adviseur Ben Verwaayen aan zijn boezemvriend Jort Kelder in het Staatsomroepprogramma Buitenhof (bekend van die andere topvrouw) uitleggen waarom de VVD zo geweldig goed bezig is.

Maar misschien luistert hij naar u.

Om aan te geven dat u zelf ook heel goed in staat bent om contact te onderhouden met gewone mensen die aan den lijve ondervinden wat bezuinigingen en verplichte uitgaven van tienduizenden euro’s om van het gas af te gaan voor ze betekenen, bevat het AD-verhaal nog een leuke anekdote.

Naar Buiten - Inrichten

“Ter illustratie verhaalt Kroes hoe ze vorig jaar met één van haar Amerikaanse kleindochters bij Rutte in het Torentje langsging voor een ‘glaasje limonade’. ‘Ik zei tegen haar: dit is onze minister-president en dit is ons Witte Huis. Bij Obama was ze ook weleens geweest, omdat haar oom voor hem werkte. Rutte vertelde haar dat hij had geoefend hoe hij Trump een hand moest geven’.”

Uw kleindochter dacht blijkbaar: als Rutte niet naar de zaaltjes komt, dan gaat het zaaltje wel met oma naar Rutte.

En wat gebeurde toen? “Mijn 10-jarige kleindochter wilde ook wel wat advies geven, over het milieu. Dus ze gaf wat tips. Maar Mark vroeg: ‘Doen jullie daar dan wel voldoende aan?’ Ze zei: ‘Nee, want onze president…’ nou goed, dat was wel duidelijk. Even later staan we buiten en zegt ze: ‘Wat een aardige man is dat. Hij luisterde wel’.”

Wat u niet opviel, maar haar wel, was dat ook dit weer niet écht was. Fake. Zoals alles aan Mark Rutte fake is.

Want wat zei uw kleindochter tot slot?

“Maar hij maakte geen aantekeningen.”

Kortom: beleefdheidsluisteren. Een oor in, andere oor uit.

Tip voor de volgende keer: laat het meisje hem liever een sms’je sturen, net als de topmannen van Unilever, Shell en Tata Steel.

Dan voert-ie de opdracht wél meteen uit.

Groet,

JanD