Politiek

Knipselkrant Europarlement: uitsluitend oude main stream media gebruikt voor media monitoring

09-04-2019 14:58

Laat dit even tot u doordringen: de Nederlandse Europarlementariërs krijgen dagelijks een overzicht met relevante artikelen uit de Nederlandse media. TPO.nl, GS.nl maar ook De Correspondent of zelfs Elsevier horen voor het Europarlement kennelijk niet tot ‘Nederlandse media’. Want het gaat op ‘basis van het aantal lezers en verspreiding in de lidstaat’.

De oplage van Elsevier is echter zo’n 100.000 exemplaren per week. Volgens Elsevier zelf is ‘Elsevier het grootste opinieblad van Nederland’. Met 100.000 exemplaren bereiken ze zo’n 500.000 lezers. Per week.

Veel te weinig om te mogen worden gelezen door Nederlandse europarlementariërs, zo blijkt.

Die parlementariërs mogen gelukkig wél NRC Next lezen. Die krant heeft een dagelijkse oplage van nog geen 27.000 exemplaren. Om nog maar te zwijgen van het Parool, een krant die alleen voor Amsterdam en omstreken relevant is, met een dagoplage van rond de 42.000 exemplaren. Een mini-bereik voor alleen Amsterdammers: dat is dan ineens wel interessant voor Europarlementariërs?

Je mag wat dat betreft al blij zijn dat ze in elk geval de Telegraaf nog meenemen in de dagelijkse knipselmap.

(Overigens wordt TPO.nl vrijwel nooit in onderzoeken meegenomen: in landelijke onderzoeken naar nieuwsmerken is het al heel wat als ze Geenstijl.nl meenemen, laat staan TPO.nl. Ook De Correspondent lijkt voor geen enkele analist te bestaan, terwijl ze daar toch meer dan 60.000 abonnee’s hebben, niet bepaald een klein medium, ongetwijfeld groter dan de IJmuider Courant of Telesport.)

Het succes van online nieuwe media: het blijft na al die jaren nog steeds even moeilijk te beseffen en te accepteren voor oud medialen.

“Goedemorgen,

Zou u mij kunnen vertellen welke media worden geraadpleegd voor publicaties in de dagelijkse knipselkrant? Ik heb de indruk dat TPO.nl hier niet bij staat, terwijl dat wel mijn platform van voorkeur is.

Vriendelijk groet,

Auke Zijlstra

PVV-fractie Europarlement.

***

Geachte heer Zijlstra,

The Post Online is inderdaad niet inbegrepen in het dagelijkse overzicht.

Media monitoring wordt gedaan aan de hand van een lijst van media die gebaseerd zijn op het aantal lezers en verspreiding in een lidstaat.

Voor Nederland bestaat deze lijst uit:

NPO 1
Telegraaf
Parool
nu.nl
RTL 4
NRC Handelsblad
nos.nl
SBS 6
NRC next
Algemeen Dagblad
Financieele Dagblad
Volkskrant
Trouw
Metro web
ad.nl
fd.nl
nrc.nl
parool.nl
telegraaf.nl
trouw.nl
volkskrant.nl
Metro

Om budgettaire redenen kunnen wij geen breder scala aan media monitoren. Later dit jaar zal zelf om dezelfde reden het aan media dat wij nu monitoren naar beneden worden afgesteld.

Hopelijk heb ik u hiermee voldoende geïnformeerd.

Met hartelijke groet,

Persdienst Europees parlement.”