U zond in: investeren in isolatie en efficiënte CV-ketels levert meer op dan installeren warmtepomp

09-04-2019 17:18

Volgens het klimaatakkoord zal het terugdringen van CO2 voor een gedeelte gedaan worden door het aanpassen van woningen. Om aan te tonen dat dit uiteindelijk voor de huiseigenaar ook financieel voordelig is wordt ons verteld dat de investeringen zichzelf na een aantal jaar terugverdienen door verlaagd energiegebruik.

Door isolatie-investeringen wordt het mogelijk om een heel ander verwarmingssysteem (warmtepomp en lagetemperatuurverwarming) toe te passen en wordt het energieverbruik verlaagd. Deze verlaagde energiekosten zorgen ervoor dat de investering wordt terugverdiend als deze wordt vergeleken met de kosten die je gehad zou hebben als je niets zou doen.

De investering in isolatie moet echter wel heel erg effectief zijn omdat anders de warmtepomp het niet aankan. (Of het inderdaad mogelijk is zo effectief te isoleren daaraan valt te twijfelen.) Maar als die isolatie inderdaad effectief is dan zou het goed zijn de investering in isolatie sowieso te doen. Waarna je de investeringskosten van warmtepomp en lagetemperatuurverwarming en het lagere elektragebruik aan de ene kant met het lagere gasgebruik aan de andere kant kunt vergelijken na de isolatie. Dit is een logischere en eerlijkere vergelijking.

Het wordt vervolgens duidelijk dat het terugverdienen van de investering in een warmtepomp niet zo makkelijk is, mede omdat de warmtepomp op een koude dag op maximaal vermogen en dus met hoog verbruik moet draaien terwijl een CV-ketel bij een goed geïsoleerd huis juist onder normaal niveau draait.

Logischer is het – als er toch iets moet gebeuren – de isolatie-investering uit te voeren en bestaande efficiënte CV ketels en radiatoren te behouden. Per geval kan dan bekeken worden hoe effectief de isolatie is. Hiermee kunnen zonder risico een hoop kosten en gas worden bespaard en kan CO2-uitstoot worden gereduceerd.

Pas daarna is het interessant om te investeren in lagetemperatuurverwarming en de maximum watertemperatuur van de CV-ketel omlaag te brengen tot aan het punt dat er toch nog een aangename temperatuur kan worden bereikt. Dit zorgt voor verdere gasbesparing en CO2-reductie. Mocht er dan toch een Elfstdedentochtwinter komen dan kan de watertemperatuur van de CV-ketel tijdelijk omhoog worden gebracht. Zonder het risico van een onverwarmbaar huis.

Win-win, risicoloos, bedachtzaam.

En als de isolatie van een huis toch niet oplevert wat de klimaatadepten ons voorhouden, dan is er alsnog geen man overboord, want een efficiënte CV ketel kan het wel aan.

In formulevorm voor bèta’s:

Incorrecte vergelijking

Investering (Isolatie + Verwarmingssysteem + Infrastructuur) + Verlaagde energiekosten (elektra) * X jaar < Huidige energiekosten (gas) * X jaar.

Correcte vergelijking

Investering (Isolatie + Verwarmingssysteem + Infrastructuur) + Verlaagde energiekosten (elektra) * X jaar < Investering (Isolatie) + Verlaagde energiekosten (gas) * X jaar. 

Waarna je aan beide kanten de isolatie-investering kunt wegstrepen:

Investering (Verwarmingssysteem + Infrastructuur) + Verlaagde energiekosten (elektra) * X jaar < Verlaagde energiekosten (gas) * X jaar. 

Jasper de Reede