Opinie

Terreurasielzoekers Ter Apel krijgen als dank voor jarenlange terreur privé-buslijn Ter Apel – Emmen

11-04-2019 14:12

Wat is rechtvaardigheid? We geven een voorbeeldje: iemand die aanhoudend overlast veroorzaakt in de openbare ruimte wordt, tijdelijk, uit de openbare ruimte verwijderd en krijgt straf voor het veroorzaken van overlast. Simpel, helder, logisch.

Maar neem nu de situatie in Ter Apel en de (ruime) omgeving waar ‘kansloze’ asielzoekers (vooral minderjarige en jonge alleenstaande mannen) uit ‘veilige landen’ (vooral Noord-Afrikaanse landen en voormalige Oostbloklanden) nu alweer vele jaren niet alleen een zware wissel trekken op de plaatselijke middenstand door het consequent leegstelen van winkels maar ook aanhoudend overlast veroorzaken in de publieke ruimte van het plaatselijke openbaar vervoer. Zoals in de bussen van Qbuzz-lijn 73 die heen en weer pendelt tussen Emmen en Ter Apel. De overlast door ‘kansloze’ asielzoekers in de bussen van lijn 73 is, al jaren, enorm: chauffeurs worden bespuugd, bedreigd, uitgescholden, geïntimideerd en mishandeld. De ‘kansloze’ asielzoekers reizen massaal zwart en ook passagiers worden geterroriseerd, waarbij vrouwelijke passagiers worden aangerand. Dit terroriseren van buspersoneel en buspassagiers is al zo lang gaande en is zo ernstig dat chauffeurs van lijn 73 al meerdere malen hebben opgeroepen tot het overslaan van bepaalde bushaltes .

We benadrukken: dit probleem met asielzoekers in Qbuzz-buslijn 73 van en naar het azc in Ter Apel, in Ter Apel zelf, en in de omgeving van ter Apel speelt al jaren. Vele, vele, vele, vele, vele, vele, jaren. In 2015 riep de destijds PvdA-burgemeester van de gemeente waaronder Ter Apel valt nog dat winkeliers die klagen over stelende asielzoekers zich schuldig maken aan ‘stemmingmakerij’. Eveneens in 2015 wilden zowel het college van B&W als het provinciebestuur dat buslijn 73 zou worden uitgebreid (terwijl Qbuzz de lijn juist wilde wegbezuinigen) “omdat er steeds meer vluchtelingen in Ter Apel arriveren”. (De huidige burgemeester van een in 2018 nieuw gevormde gemeente waaronder Ter Apel valt is overigens van D66.)

Het is nu 2019. In al die jaren is er helemaal niets gebeurd. Het is hooguit erger geworden. De ‘kansloze’ asielzoekers kunnen niet worden uitgezet, en als dat wel kan duurt het jaren of, ondanks beloftes van politici, gebeurt er gewoon niets. Het COA vindt het vooral een probleem van de Nederlandse rechtstaat maar die rechtstaat is, zoals overal in Nederland (al jaren), zo goed als tandeloos en totaal niet bij machte om winkeliers, dorpelingen, buspassagiers en buschauffeurs te beschermen tegen de terreur van deze ‘asielzoekers’.

En daarom krijgen de asielzoekers nu een eigen privé-buslijn 73. Rechtvaardigheid: als reactie op aanhoudende terreur laten zien dat je als overheid vatbaar bent voor die terreur.

Dus niet: het uit de openbare ruimte verwijderen van de terroristen. Of het duidelijk en voortdurend aanwezig zijn als overheid om te kunnen corrigeren als dat nodig is. Of het instellen en handhaven van eenvoudige maar keiharde regels (‘spugen naar buschauffeur = tenminste 1 jaar gevangenisstraf en levenslang busverbod’). Of het laten meereizen van extra beveiliging met bevoegdheid tot het gebruiken van gepast geweld tegen zwartrijdende passagiers die anderen of personeel terroriseren.

Nee. In Nederland laten we terreur liever winnen. In Nederland bukken we. In Nederland geven we de openbare ruimte uit handen en belonen we degenen die willens en wetens misbruik maken van onze gastvrijheid en onze vrijheid. Omdat we anders niet ‘tolerant’ zijn. En dat is ‘onrechtvaardig’.

Bent u ook al zo benieuwd hoe ‘rechtvaardig’ de buschauffeurs van Qbuzz, de passagiers die slachtoffer werden van de terreur, de winkeliers van Ter Apel en de vele inwoners in de ruime omgeving van Ter Apel die inmiddels al jaren gebukt gaan onder deze ‘kansloze’ criminele asielzoekers dit cadeau van een privé-buslijn aan criminelen vinden?

Wij niet.

Wij durven trouwens ook wel te gokken op welke partij al deze mensen straks gaan stemmen. Geef ze eens ongelijk. Dat is gelukkig ook rechtvaardigheid.