Politiek

Openbaar Ministerie gaat Marco Kroon vervolgen voor wildplassen, belediging en geweld

12-04-2019 12:23

Militair Marco Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde, moet voor de rechter komen op verdenking van meerdere incidenten tijdens carnaval in Den Bosch. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag. Het gaat om schennis van de eerbaarheid, belediging en eenvoudige mishandeling. Kroon werd op zondag 3 maart aangehouden. Defensie gaat de drager van de Militaire Willems-Orde schorsen.  “De procedure om majoor Kroon te schorsen wordt opgestart”, aldus een Defensie-woordvoerder.

Lees ook – Marco Kroon aangehouden na uitdelen kopstoot aan agent

Kroon werd tijdens carnaval door agenten aangesproken vanwege wildplassen. Het OM verwijt hem dat hij vervolgens drie agenten op diverse manieren onheus en op strafbare wijze heeft bejegend. Zo zou Kroon een agent zijn geslachtsdeel hebben getoond. Ook zou hij zijn middelvinger hebben opgestoken naar een andere agent. Tot slot zou hij bij zijn aanhouding een agent een kopstoot hebben gegeven.

Kroon zal zolang hij geschorst is niet aanwezig zijn bij officiële gelegenheden zoals dodenherdenking. Defensie vergoedt zijn advocaatkosten niet, wel zal hem zorg worden aangeboden als dat nodig is. Kroon werkt momenteel bij de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht.

Kroon moet voorkomen bij de militaire politierechter in Arnhem. Een datum is nog niet bekend.

ANP/TPO