Doneer aan TPO
 

Succesvolle winstmaker Jack Ma, oprichter van Alibaba, zegt ware dingen, dus ophef

'Als je niet meer tijd en energie in je werk steekt dan anderen, hoe kun je dan succes hebben?'

Door: , 15:17, 12 april 2019

'Als je niet meer tijd en energie in je werk steekt dan anderen, hoe kun je dan succes hebben?'

Jongeren moeten blij zijn dat ze keihard mogen werken en overuren kunnen maken. Dat heeft Jack Ma, oprichter en topman van Alibaba, gezegd in een interne discussie op het WeChat-account van het bedrijf. Persbureaus Reuters en Bloomberg berichten er vrijdag over.

Chinese techbedrijven, zoals Alibaba, hebben een werkcultuur die 996 wordt genoemd. Bedrijven verwachten dat mensen van 9.00 uur ‘s ochtends tot 21.00 uur ‘s avonds werken, zes dagen in de week. “Ik denk dat het een enorme zegen is om 996 te kunnen werken. Als dat niet kan wanneer je jong bent, wanneer kun je dan ooit 996 werken?”, vraagt Ma. Hij verklaart: “In deze wereld wil iedereen succes, een fijn leven en respect. Ik vraag iedereen: als je niet meer tijd en energie in je werk steekt dan anderen, hoe kun je dan succes hebben?”

Niet iedereen in China denkt er zo over. Een anoniem opiniestuk in de Volkskrant het Volksdagblad, het officiële orgaan van de autoriteiten, stelde donderdag dat ‘996’ in strijd is met de wet. Daarin staat dat een gemiddelde werkweek maximaal 40 uur mag zijn. “Een bedrijfscultuur van aangemoedigde overuren zal de concurrentiekracht van een bedrijf niet helpen. Sterker nog, het kan het vermogen om te vernieuwen tegenwerken”, aldus het bericht.

Jack Ma (54) begon als leraar Engels. Hij had daarna allemaal kleine baantjes, totdat hij in 1999 Alibaba oprichtte. Het bedrijf werd onder zijn leiding een van de grootste webwinkels ter wereld en veranderde voor een groot deel de manier waarop Chinezen winkelen en betalen. Zijn geschat vermogen is ongeveer 40 miljard dollar (zo’n 35 miljard euro), waarmee hij de rijkste man van China is. De marktwaarde van Alibaba bedraagt circa 480 miljard dollar.

Anp/TPO

 
Tags:
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)

BetaallinkOf doneer direct een bedrag via deze betaallink

Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace