Achtergrond

Met Nellie the Elephant (en punkgroep The Toy Dolls) naar Hindustan

14-04-2019 15:38

Toy Dolls. (Screenshot Youtube)

Op dit moment zijn er verkiezingen in India, waar premier Modi probeert een Hindustan te stichten. In de jaren tachtig hoorde ik voor het eerst van ‘Hindustan’, dat ik in mijn atlas echter niet kon terugvinden. Ik hoorde de naam destijds in een slecht befaamd café in de buurt van mijn dorp, waar ‘Nellie The Elephant’ werd gedraaid van de punkgroep The Toy Dolls, een lied gebaseerd op een kinderliedje uit de jaren vijftig. Een reizend circus doet Bombay aan, met de intelligente olifant Nellie. Die echter van de gelegenheid gebruik maakte om te ontsnappen, op weg naar ‘Hindustan’, om nooit meer terug te keren. In het zilveren licht van de nacht blijkt de lokroep van een mannetje te sterk. Samen trekken zij op naar Mandalay, de oude stad van de Boeddha in Birma. We kunnen analyses maken over de betekenis van deze laatste stad, maar ik denk dat ‘Mandalay’ vooral rijmde op ‘far far away’.

‘To Bombay a travelling circus came.

They brought an intelligent elephant

and Nellie was her name. 

One dark night she slipped her iron chain,

and off she ran to Hindustan,

and was never seen again.’

Ik ken India redelijk goed, mijn vrouw is er ook geboren. India is de grootste democratie ter wereld, tussen 11 april en 19 mei gaan 900 miljoen mensen stemmen, voor een parlement waar alle mogelijke politieke kleuren vertegenwoordigd zijn, van steile communisten tot aan orthodoxe hindoes, waarvan Modi de vertegenwoordiger is. In de vijf jaar dat Modi premier is, is India echter veranderd. In het land is sindsdien minder ruimte voor minderheden, zoals christenen, sikhs en moslims, die worden vermoord alleen maar omdat ze koeien houden. Hindu-extremisten wordt weinig in de weg gelegd als zij geweld plegen tegen mensen uit lagere kasten, of tegen vrouwen of homoseksuelen. In het nieuwe Hindustan dat Modi voor ogen heeft is weinig ruimte meer voor mensen met andere opvattingen of een andere levensstijl. Op democratische wijze dreigen mensen in India hun vrijheid te verliezen.

‘Nellie the Elephant packed her trunk

and trundled off tot the jungle.

Off she rode with a trumpety trump,

trump trump trump.’

Het kinderliedje ‘Nellie the Elephant’ uit de jaren vijftig werd geschreven enkele jaren nadat India onafhankelijk was geworden van de Britten. In het Britse punkliedje van The Toy Dolls heb ik ‘Hindustan’ leren kennen als een vrolijke vrijheid, de olifant Nellie die zich wist los te rukken van haar kettingen en trompetterend een nieuwe tijd tegemoet ging. Maar de lokroep van premier Modi heeft weinig van die bevrijding, ik ben juist bang dat veel mensen in India geen toekomst zullen hebben. Ik hou dan ook mijn hart vast hoe de verkiezingen verlopen en of Modi opnieuw de macht zal krijgen. Maar ook hier zou ‘Nellie the Elephant’ van dienst kunnen zijn. Het schijnt dat dit liedje ooit is gebruikt voor oefeningen bij reanimaties, omdat het ritme van dit lied studenten zou helpen om snel genoeg te kunnen drukken. Maar ik las ook dat ‘Stayin’ Alive’ van de Bee Gees toch als beter alternatief wordt gezien.

Ronald van Raak schreef eerder over de punk van The Carpenters en over de punk van Drukwerk.