Opinie

‘Debat over visa-vrijheid Albanezen leek meer op parodie van debat, slechte avond voor democratie’

15-04-2019 19:10

Donderdagavond 11 april vond in de Tweede Kamer een debat plaats over ‘Albanese bendes in het criminele circuit in Nederland’. Dit debat was door het CDA in november 2017 al aangevraagd. Woordvoerder van het CDA, Kamerlid Madeleine van Toorenburg, trok flink van leer en zij vroeg op een manier die PVV-waardig was impliciet om ‘minder Albanezen’.

Het werd een wonderlijk debat. Wat de gerespecteerde CDA-minister van Veiligheid en Justitie Grapperhaus ook antwoordde, zijn partijgenote had daar geen boodschap aan. Zij toonde zich horende doof voor de door hem gepresenteerde cijfers. Cijfers die mevrouw Van Toorenburg ook nog eens in twijfel trok, net als de gegevens uit Kamerbrief 2557317 van diezelfde dag.

Toen de Minister nog eens onderstreepte dat het “hier weliswaar over ernstige zaken gaat, maar dat het aantal daarvan beperkt is”, schoot ze uit haar slof en stelde dat “Albanezen ons land destabiliseren” (sic).

De werkelijkheid leert dat er inderdaad sprake is van enige Albanese criminele bendes in ons land. Bendes die geweld niet schuwen. Maar ook is helder dat hier effectief tegen wordt opgetreden en dat hierbij goed wordt samengewerkt met de Albanese autoriteiten. Afgelopen weekend werd bijvoorbeeld een bende opgerold met behulp van onder andere de Albanese Politie en Europol. Zowel Minister Grapperhaus als Staatssecretaris Harbers (VVD) zijn vorige week naar Tirana geweest om deze samenwerking nader te bespreken en kwamen terug met een positieve indruk.

De huidige regering van Albanië voert een ongekende hervorming door van het justitiesysteem. Hierbij worden rechters en aanklagers doorgelicht en als ze hun professionele integriteit niet kunnen waarmaken of rijkdommen niet kunnen verklaren, dan worden ze afgezet. Buitenlandse experts (ook uit Nederland) zien erop toe dat dit op een objectieve wijze plaatsvindt. In geen van de andere kandidaat EU-landen is, tot op heden, zo’n rigoureuze hervorming doorgevoerd.

De regering van Albanië doet er alles aan om misdaad en corruptie terug te dringen. Helaas wordt flink met modder gegooid om dat proces te frustreren. Van Toorenburg zou daarom zo maar eens geprezen kunnen worden door criminelen die de modernisering tegen elke prijs willen tegenhouden als de huidige hervormingsgezinde regering hierdoor een knauw krijgt. De echte criminelen geven niet om visa-vrij reizen, want zij hebben geen visum nodig en kunnen makkelijk aan andere paspoorten komen. Het is de gewone Albanees, de ondernemer, de toerist en de student, die de dupe wordt van het opnieuw invoeren van een visumplicht.

In het debat werd onder meer gezegd dat Albanese criminelen hier veel minder actief zijn in vergelijking met het Verenigd Koninkrijk en dat terwijl ze daar wél een visa-regime hebben. Mevrouw Van Toorenburg gaf verder aan niet precies te weten wat visa-vrijheid betekent. Wel beweerde ze dat de politie niets kan doen tegen Albanezen die in Hoek van Holland of Moerdijk rondzwerven, op zoek naar een manier om de oversteek naar Engeland te maken, als die Albanezen bij aanhouding zeggen ‘slechts’ toerist te zijn. Dat is onjuist: als iemand geen geld heeft, geen verblijfplaats en geen geldige ziektekostenverzekering mag men het Schengen-gebied niet betreden en is er voldoende reden om betrokkene subiet het land uit te zetten. Dat mensen alsnog het Schengen-gebied betreden betekent dat de EU-buitengrens onvoldoende wordt gecontroleerd .

In eerder genoemde Kamerbrief  wordt verder gesteld dat de Europese Commissie jaarlijks onderzoekt of landen met visa-vrijheid nog steeds aan de daarbij behorende criteria voldoen. In het rapport van de Europese Commissie van december 2018 staat duidelijk dat dit voor Albanië het geval is. Maar ook daar had mevrouw Van Toorenburg, en andere Kamerleden, geen boodschap aan.

Dit debat was eigenlijk meer een parodie op een debat. Wat de minister ook zei, geluisterd werd er niet. Laat staan dat de voorstanders van de herintroductie van een visumplicht voor Albanezen voor rede vatbaar bleken.

En zo heeft deze Albanese kwestie het in zich Nederland inderdaad wat te “destabilseren”, omdat enkele leden van de Tweede Kamer feiten gewoon ter zijde te schuiven.

Het was eens slechte avond voor de Nederlandse democratie, maar er is nog tijd voor bezinning. De motie kan nog worden teruggetrokken (of worden aangehouden). Er is echter maar kleine kans dat de motie wordt teruggetrokken, want dat zou leiden tot gezichtverlies. Plus de sterke drang om vlak voor de Europese verkiezingen op populistische wijze te scoren.