Doneer aan TPO
 

Rechts-realisten grote winnaar Finse verkiezingen, maar Finse PvdA krijgt meeste stemmen

Finse PvdA slechts 0,2 procent meer stemmen dan rechts realisten van Ware Finse Partij

Door: , 10:13, 15 april 2019
True Finns Party leader Jussi Halla-aho attends the parliamentary election night media event at the Annex to the Parliament Building in Helsinki, Finland, 14 April 2019. Finns across the country are heading to the poles to vote in the Finnish parliamentary election. EPA/JARNO KUUSINEN

Finse PvdA slechts 0,2 procent meer stemmen dan rechts realisten van Ware Finse Partij

Bij de parlementsverkiezingen in Finland zijn de sociaaldemocraten (SDP) en de rechts-nationalistischerealistische Ware Finse Partij zondag de grote winnaars geworden. De sociaaldemocraten wonnen nipt met 17,7 procent van de stemmen, gevolgd door de Ware Finse Partij met 17,5 procent.

“Voor het eerst sinds 1999 zijn wij de grootste partij in Finland, de SDP is de partij van de komende premier”, zei partijleider Antti Rinne. Zijn partij krijgt waarschijnlijk veertig zetels en de Finse Partij 39 zetels in het tweehonderd zetels tellende parlement.

Grote verliezer is de Centrumpartij van de vertrekkende premier Juha Sipilä. Hij weet de nederlaag aan de “moeilijke economische beslissingen” die zijn regering moest nemen om de economie weer op orde te krijgen. Zijn partij kreeg 13,8 procent van de stemmen.

Het resultaat van de Finse rechts-populistenrealisten van de Ware Finse Partij is ook interessant vanwege de Europese verkiezingen op 26 mei. De Ware Finnen behoren naast de Duitse AfD en de Italiaanse Lega tot de partijen die een nieuwe alliantie van rechtse populisten realisten in het Europees Parlement willen vormen.

Anp

 
Tags:
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)

BetaallinkOf doneer direct een bedrag via deze betaallink

Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace