Politiek Buitenland

Rechts-realisten grote winnaar Finse verkiezingen, maar Finse PvdA krijgt meeste stemmen

15-04-2019 10:13

Bij de parlementsverkiezingen in Finland zijn de sociaaldemocraten (SDP) en de rechts-nationalistischerealistische Ware Finse Partij zondag de grote winnaars geworden. De sociaaldemocraten wonnen nipt met 17,7 procent van de stemmen, gevolgd door de Ware Finse Partij met 17,5 procent.

“Voor het eerst sinds 1999 zijn wij de grootste partij in Finland, de SDP is de partij van de komende premier”, zei partijleider Antti Rinne. Zijn partij krijgt waarschijnlijk veertig zetels en de Finse Partij 39 zetels in het tweehonderd zetels tellende parlement.

Grote verliezer is de Centrumpartij van de vertrekkende premier Juha Sipilä. Hij weet de nederlaag aan de “moeilijke economische beslissingen” die zijn regering moest nemen om de economie weer op orde te krijgen. Zijn partij kreeg 13,8 procent van de stemmen.

Het resultaat van de Finse rechts-populistenrealisten van de Ware Finse Partij is ook interessant vanwege de Europese verkiezingen op 26 mei. De Ware Finnen behoren naast de Duitse AfD en de Italiaanse Lega tot de partijen die een nieuwe alliantie van rechtse populisten realisten in het Europees Parlement willen vormen.

Anp