Buitenland

Na het inferno – Orgel, religieuze kunstschatten en Nederlandse klok Notre-Dame gered

16-04-2019 13:17

Het oude, enorme orgel van de Notre-Dame de Paris is ongeschonden uit de brand gekomen. Een van de betrokkenen bij het beheer en onderhoud van de schatten van de wereldberoemde kathedraal, Laurent Prades, heeft tegen Franse media gezegd dat het orgel momenteel onbespeelbaar is door stof en roet, maar dat het door geen druppel bluswater is geraakt en er niets is gesmolten of verbrand. Europe1 berichtte dat het hoofdorgel van het twaalfde-eeuwse kerkgebouw ‘op wonderbaarlijke wijze behouden is gebleven’.

Een kleiner orgel dat dagelijks werd bespeeld, is wel door bluswater aangetast. Een groot deel van de kathedraal waar werkzaamheden werden uitgevoerd, is door brand verloren gegaan. Prades neemt samen met bouwkundigen, architecten en brandweerlieden allereerst de schade aan de bouwstructuur op. De inspectie is er op gericht eventueel schade te ontdekken die onmiddellijk aandacht verdient, om te voorkomen dat de middeleeuwse kerk alsnog instort.

Ook het grootste deel van de religieuze kunstschatten van de Notre-Dame de Paris is gered, inclusief waardevolle relikwieën. De voor rooms-katholieken uiterst waardevolle relikwieën zoals de beroemde doornenkroon van Jezus en het gewaad van de heilig verklaarde Franse koning Lodewijk IX, ‘Saint Louis’ (1226-1270) zijn gered.

Uit de Notre-Dame in veiligheid gebrachte kunstschatten Thomas SAMSON / AFP

De Mariaklok van klokkengieterij Eijsbouts uit het Brabantse dorp Asten lijkt de enorme vlammenzee ook te hebben overleefd. Directeur Joost Eijsbouts toonde zich woensdagochtend optimistisch. Op filmpjes heeft hij gezien dat de zogenoemde galmborden in de klokkentoren waar de Mariaklok hangt, niet zijn verbrand. “Dat geeft goede hoop”, zei Joost Eijsbouts woensdagochtend.

De klok weegt 6000 kilo en heeft een diameter van 1,7 meter. In 2012 werd de klok gegoten en een jaar later geïnstalleerd. “De klok is dus nog gloednieuw”, aldus Eijsbouts.

Sinds de brand uitbrak volgde hij het nieuws via Franse zenders met ingehouden adem. “Klokken kunnen goed tegen enkele honderden graden hitte. Maar als de brandweer er koud water op spuit kan de klok springen. Het lijkt erop dat in de twee stenen torens geen brand woedde. Er is een redelijke kans dat de klok er ongeschonden door is gekomen.”

ANP/TPO