Binnenland

Zamir M. (31) slachtte Utrechtse studente Laura Korsman (24) af omdat hij ‘psychisch in de war’ is

16-04-2019 13:15

De verdachte van de moord op Utrechtse studente Laura Korsman is psychisch in de war. Twee jaar geleden is hij ontvoerd geweest en die ervaring speelt nog altijd een rol in zijn leven, zei zijn advocaat Willem Jan Ausma na afloop van een tussentijdse zitting bij de rechtbank in Utrecht. Daarom verblijft de 31-jarige Zamir M. momenteel op een speciale gevangenisafdeling voor mensen met psychische problemen in Zwolle.

Bovendien heeft hij in zijn jeugd het nodige meegemaakt, maar daarover wil Ausma nog niets zeggen. “Dat komt tijdens de inhoudelijke behandeling op 14 mei aan de orde.” De Nieuwegeinse verdachte is in het Pieter Baan Centrum uitvoerig geobserveerd.

De 24-jarige Laura werd in juli vorig jaar in haar studentenhuis in Utrecht door messteken om het leven gebracht. De avond voor haar dood was zij M., haar ex-vriend, nog tegengekomen tijdens een avondje stappen in Amsterdam. M. zou die avond samen met een Engelsman die hij daar had ontmoet, drugs hebben gebruikt. De Brit die hierover kan verklaren, is nog niet gehoord. “De brexit raakt ook deze zaak”, verklaart de officier van justitie de vertraging rond het rechtshulpverzoek.

M. – alias dj Sammy G. – kon Laura niet loslaten. Volgens het Openbaar Ministerie stalkte hij haar. De verdachte had daarom een contact- en locatieverbod opgelegd gekregen. Hij bleef haar ondanks alle waarschuwingen en verboden lastig vallen. Hij wist zelfs Laura’s studentenhuis in de Borsboomstraat binnen te komen.

M. was dinsdag aanwezig, maar kwam niet aan het woord. Pas op de inhoudelijke zitting wil hij gaan verklaren.

Anp