Politiek

Zorgen in Tweede Kamer over aanpak digitale bedreigingen tegen Geert Wilders

16-04-2019 14:55

De Tweede Kamer wil van links tot rechts opheldering van minister van Veiligheid en Justitie Ferd Grapperhaus (CDA) over digitale bedreigingen uit het buitenland aan het adres van PVV-leider Geert Wilders.  Het Openbaar Ministerie (OM) liet Wilders eind vorige maand weten dat een deel van zijn aangiftes van digitale doodsbedreigingen niet verder worden behandeld omdat de bedreigers zich buiten Europa bevinden en omdat er geen concrete aanwijzingen zijn dat ze zich naar Nederland zullen begeven.

Lees ook – PVV wil dat OM ook buitenlandse doodsbedreigingen aan het adres van Geert Wilders vervolgt

Wilders bevroeg Grapperhaus dinsdag tijdens het vragenuur over de kwestie. Grapperhaus betoogde vervolgens dat het OM en politie ‘alles uit de kast trekken’ maar soms gewoonweg niet verder komen. Wilders vindt dat onbegrijpelijk en kreeg bijval uit de Tweede Kamer.

Zo vraagt Attje Kuiken (PvdA) zich af of politie en OM genoeg capaciteit hebben om dergelijke bedreigingen te onderzoeken. VVD’er Jeroen van Wijngaarden wil dat Grapperhaus sociale mediabedrijven op hun verantwoordelijkheid aanspreekt. Ronald van Raak (SP) wijst er op dat de inlichtingendiensten ook een rol kunnen spelen in dergelijke onderzoeken. Madeleine van Toorenburg (CDA) wil weten of ook bij anderen doodsbedreigingen niet verder worden behandeld. Ook ChristenUnie en GroenLinks hebben hun vraagtekens.

Volgens Grapperhaus is hij in Europees verband bezig met wetgeving om dergelijke bedreigingen harder aan te pakken. De minister zal later een brief aan de Kamer sturen over de kwestie.