Regio

Deel blokkeerfriezen krijgt gelijk van de rechter: hoeven geen DNA af te staan

17-04-2019 14:26

Jenny Douwes in oktober voor de rechtbank in Leeuwarden. Foto MARTIN BOSMA/PVV

Van de negen zogeheten blokkeerfriezen die bezwaar maakten tegen afstaan van DNA hebben er vijf woensdag gelijk gekregen van de rechtbank in Leeuwarden. Hun DNA mag niet worden opgenomen in de databank van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Bij twee andere blokkeerders zijn bij de afname fouten gemaakt in een formulier. Hun bezwaren zijn ook formeel gegrond, maar bij hen mag van de rechter eventueel opnieuw DNA worden afgenomen.

Wie een werk- of celstraf heeft gekregen voor een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis mogelijk is, moet DNA afstaan. Advocaat Tjalling van der Goot betoogde in maart voor de rechtbank dat voor een overtreding als het blokkeren van een snelweg geen DNA hoeft worden afgenomen. Dit vindt de rechter na drie weken beraad ook. Daar is Van der Goot blij mee. “Het was een principieel bezwaar van mijn cliĆ«nten en ik ben blij dat de rechter dit ook zo ziet.”

Dat twee blokkeerfriezen desondanks wel celmateriaal moeten afstaan, vindt de raadsman dan ook ,,zuur”. In hun geval vreest de rechter dat zij, gezien recente aantekeningen op hun strafblad, opnieuw strafbare feiten plegen die met DNA kunnen worden opgespoord. “Hier heb ik moeite mee”, aldus Van der Goot. “In het verleden is besloten dat deze twee cliĆ«nten geen DNA hoefden af te staan, maar nu moeten zij dit vanwege deze oude veroordelingen alsnog doen.”

De negen klagers blokkeerden in 2017 met 25 andere personen de A7, waardoor anti-Zwarte Pietdemonstranten niet door konden reizen naar Dokkum voor een betoog bij de sinterklaasintocht. De rechtbank gaf in november 33 blokkeerders taakstraffen tot 200 uur. Boegbeeld Jenny Douwes kreeg naast een taakstraf van 240 uur een maand voorwaardelijke celstraf.

ANP