Doneer aan TPO
 

Nu eurocraten zélf met censuristische Facebook-regels worden geconfronteerd is het huiliehuilie

Neemt Facebook eindelijk maatregelen tegen 'politieke beïnvloeding', precies zoals de EU wil, is het wéér niet goed

Door: , 13:57, 17 april 2019

Neemt Facebook eindelijk maatregelen tegen 'politieke beïnvloeding', precies zoals de EU wil, is het wéér niet goed

Europese politici en partijen zijn ontstemd over nieuwe regels van Facebook over politieke reclames op zijn netwerk en Instagram. Het Amerikaanse internetbedrijf staat die sinds deze week alleen toe in het land waar een individu of organisatie gevestigd is. Dat betekent voor veel Europese politieke organisaties dat zij, in het zicht van de Europese verkiezingen eind mei, in alle EU-landen een juridische zetel zouden moeten oprichten en personeel te werk stellen.

Zowel de groene als de liberale fractie in het Europees Parlement is tegen de kwestie in verweer gekomen. De groenen willen dat de voorzitter van het parlement aan de bel trekt. “Het is onaanvaardbaar dat een privébedrijf vanuit een bestuurskamer in Amerika democratische instellingen en organisaties als het Europees Parlement en Europese partijen zulke regels oplegt. Op legitieme gronden hebben zij het recht te adverteren in de hele EU”, aldus partijvoorzitter Reinhard Bütikofer.

Facebook kondigde de nieuwe regels eind vorige maand aan. Het bedrijf zegt veel geleerd te hebben van onder meer de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten en het brexitreferendum in het Verenigd Koninkrijk. Daarna werd het socialemediabedrijf ervan beschuldigd dat het te makkelijk nepnieuws presenteerde aan gebruikers. Ook maakte Facebook het te makkelijk voor buitenlandse partijen om verkiezingen te beïnvloeden door reclames in te kopen.

De voorzitter van de liberale fractie ALDE, Guy Verhofstadt, zegt dat de regels Europese politici hinderen in het campagne voeren en de pan-Europese democratie bedreigen. Hij wil dat Facebook de EU “als één politieke ruimte beschouwt.”

Anp

Zelf heeft de EU de afgelopen jaren niets anders gedaan dan het opleggen van regels aan Facebook waardoor het voor individuele gebruikers, EU-burgers, steeds lastiger wordt online een vrije mening te uiten.

Ook nam het Europees parlement onlangs een wet aan voor ‘betere online auteursrechten’ waardoor binnen nu en twee jaar vooral Facebook de vrijheid van individuele gebruikers flink zal moeten inperken en onder andere uploadfilters zal moeten installeren.

Dat is tot op heden kennelijk geen enkel probleem voor eurocraten.

Maar nu de Eurocraten zelf ineens met beperkingen bij Facebook worden geconfronteerd, precies dezelfde beperkingen die ook van toepassing zijn op Europese burgers, is het ineens wél “onaanvaardbaar” en mogen er geen “regels worden opgelegd”.

TPO

 

 
Tags: ,
 
 
 

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.
 

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace