Doneer aan TPO
 

Kajsa Ollongren (D66) niet vervolgd om uitspraken over Thierry Baudet (FvD)

Minister beschuldigde FvD-leider van betrekken ras in het politieke debat

Door: , 16:52, 18 april 2019
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (D66) en Thierry Baudet (FvD) in de Tweede Kamer. ANP BART MAAT

Minister beschuldigde FvD-leider van betrekken ras in het politieke debat

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) wordt niet vervolgd voor uitspraken die zij heeft gedaan over politicus Thierry Baudet. De beklagkamer van het gerechtshof in Amsterdam heeft dat besloten. Het Openbaar Ministerie en het hof besloten dat vorig jaar ook al maar de FvD-leider had daartegen beroep aangetekend. Dat beklag werd donderdag afgewezen. Er is tegen deze beslissing geen hoger beroep mogelijk.

Lees ook – Gerechtshof nodigt Kajsa Ollongren en Thierry Baudet uit vanwege smaadzaak

Baudet wilde dat de minister wordt vervolgd wegens smaad of laster. Hij vond dat Ollongren hem had afgeschilderd als racist. Dat gebeurde in zijn ogen tijdens een Ien-Daleslezing begin 2018, waarin Ollongren hem ervan had beticht dat hij ras had betrokken in het politieke debat. Aanleiding was een omstreden uitspraak van een partijgenoot van Baudet die zei dat Nederlanders met een donkere huidskleur minder intelligent zijn dan anderen.

Het hof wijst erop dat Ollongren haar uitlatingen heeft gedaan als politica in het kader van het publieke debat. Het hof verwacht geen veroordeling voor haar uitlatingen en ziet dan ook geen reden voor vervolging. Daarbij gaat het hof ervan uit dat in dit geval het belang van de bescherming van de vrijheid van meningsuiting zwaarder zou wegen dan het belang van de bescherming van de goede naam en reputatie.

Omdat er een fout was gemaakt tijdens de beklagprocedure, heropende het hof de zaak eind vorig jaar. Daarop zijn Baudet en Ollongren in de gelegenheid gesteld om hun zegje te doen bij de behandeling in de raadkamer, op 8 maart.

Ollongren wilde donderdag niet meer reageren op de kwestie.

ANP

 
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)

BetaallinkOf doneer direct een bedrag via deze betaallink

Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace