Doneer aan TPO
 

Klimaatterroristen dreigen Heathrow plat te leggen tijdens druk paasweekend

Extinction Rebellion (XR): escalerende radicale protestbeweging

Door: , 18:58, 18 april 2019
Jongeren spijbelen om actie te voeren tegen klimaatverandering. In Belgie gingen de afgelopen tijd tienduizenden scholieren de straat op voor een reeks klimaatmarsen. Ze eisen dat hun regering meer actie onderneemt om klimaatverandering tegen te gaan. ANP REMKO DE WAAL

Extinction Rebellion (XR): escalerende radicale protestbeweging

Klimaatactivisten dreigen vlak voor het paasweekeinde de Londense luchthaven Heathrow plat te leggen. Op sociale media wordt hiertoe opgeroepen en een zegsman van de protestbeweging Extinction Rebellion heeft dat bevestigd. Extinction Rebellion (XR) is een radicale van oorsprong Britse actiegroep die stelt dat regeringen “misdadig nalaten” iets aan de klimaatproblemen te doen.

Actievoerders blokkeerden donderdag voor de vijfde achtereenvolgende dag onder meer verkeersknooppunten in Londen. Volgens de politie zijn inmiddels zo’n vijfhonderd demonstranten opgepakt.

Via sociale media worden betogers opgeroepen om zich vrijdagochtend (09.00 uur onze tijd) te verzamelen vlakbij de drukste luchthaven van Europa. Het vliegveld heeft laten weten contact te hebben opgenomen met de autoriteiten. Heathrow verwacht dit weekend ongeveer 870.000 reizigers, onder wie veel gezinnen die op paasvakantie gaan. Het wordt aangeraden voor het vertrek de betrokken luchtvaartmaatschappij te raadplegen.

De luchthaven stelt “niet tegen vreedzame betogen te zijn, maar wil niet dat reizigers hun verdiende vakantie met familie en vrienden verstoord zien”.

XR verdedigt het protest en stelt dat “het angstaanjagend mag klinken, maar de wetenschap toont aan dat in de komende 10 jaar onherstelbare schade aan de natuur dreigt en onze samenlevingen instorten, zonder dramatische actie”.

XR stamt uit 2018 en stelt dat er snel actie moet worden gevoerd om leven op aarde te redden. Ze wil onder meer een einde aan het vliegverkeer en snel een verbod op auto’s aangedreven door benzine of diesel. Er zou over zes jaar helemaal geen uitstoot van broeikasgassen meer mogen zijn.

Anp

Lees ook: Klimaatprotesten Londen steeds gewelddadiger, escaleren

Bekijk ook deze video van een Extinction Rebellion (XR) die een kritische reactie van een journalist krijgt:

 
Tags:
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)

BetaallinkOf doneer direct een bedrag via deze betaallink

Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace