Doneer aan TPO
 

Schengen visa applications at Dutch embassies increased by 10%

Russians’ applications at Dutch embassies increased by over 50%

Door: , 16:16, 18 april 2019
European Union flags flutter in the wind in front of the European Commission in Brussels. DUNAND / AFP

Russians’ applications at Dutch embassies increased by over 50%

According to the official statistics covering Schengen visa applications during 2017 there were 621,431 people aiming to get a visa at Netherlands embassies which was a higher number by 10% compared to the previous year, says SchengenVisaInfo.com.

Schengen-countries continue to attract a large number of prospective travellers from all around the world as the official statistics show that Schengen visa applications last year hit a record level above 16 million. In percentage number, the Netherlands embassies scattered in the world counted for 4% of all these applications, to indicate its position among the most attractive popular Schengen countries to visit.

During 2016, the Netherlands embassies collected a total of 558,101 applications, whereas during the following year the application load enlarged to reach 621,431. Speaking in percentage terms, it turns that visa applications in the Netherlands embassies increased by 10% between 2016 and 2017.

Turkey topped the list of countries whose citizens applied the most in the Netherlands embassies during the last year. According to statistics, as of 2017, a number of 73,537 Turkey citizens submitted an application for a Schengen visa to the Netherlands.

In turn, a number of 66,529 Turkish applicants have been issued a uniform Schengen visa, out of which 48,383 (or 73.4%) were Multiple Entry Visas (MEV).

On the other hand, Turkish applicants were also subject to a high rate of visa denials. According to this set of statistics, the Netherlands embassies in the cities of Ankara, Izmir and Stamboll rejected 6,586 applications which equated to 9% of the total applications collected.

Between 2016 and 2017 Russian applicants to the Netherlands embassies experienced a significant increase by over 50%. Two years ago, these embassies collected a number of 43,177 visa applications, while last year five Dutch embassies located in Moscow, Petersburg, Novosibirsk, Yekaterinburg and Rostov collected 65,718 Schengen uniform visa applications. This way Russians were listed as the third largest group of Schengen uniform visa applicants as of 2017, statistics read.

Moreover, the embassy located in Moscow collected 56,082 applications all alone, which was the highest among all Netherlands embassies in the world.

Out of the total Russians’ applications, 63,537 of them were issued a Schengen uniform visa and 1,867 were rejected.

MEV issued visas shared the majority (93.5%) of the Netherlands visa grants in Russia, while visa denials shared only 2.8% of the total applications.

The table below shows five countries whose citizens applied the most in Dutch embassies during 2017:

Lees ook: ‘Debat over visa-vrijheid Albanezen leek meer op parodie van debat, slechte avond voor democratie’.

 
Tags: , ,
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)

BetaallinkOf doneer direct een bedrag via deze betaallink

Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace