Politiek

Gifbeker Yvon Jaspers nog niet leeg – GroenLinks wil opheldering over bijbanen-register presentatrice #BZV

19-04-2019 22:21

Slechte dagen voor Boer zoekt Vrouw-presentatrice Yvon Jaspers. Deze week werd bekend dat KRO-NCRV onvoldoende zorgvuldig geweest is bij het beoordelen van de nevenfuncties van Jaspers.  Jaspers is naast presentatrice van de boerenprogramma’s namelijk ook actief bij veevoedersbedrijf ForFarmers.

De waakhond vindt dat niet transparant is op grond van welke overwegingen KRO-NCRV de nevenfunctie van Jaspers heeft goedgekeurd. “Gezien de raakvakken met de programma’s die door Yvon Jaspers worden gepresenteerd, was er alle reden om hier zorgvuldig op toe te zien.” Door dat niet te doen, hield de omroep zich niet aan de Mediawet. “KRO-NCRV maakt zichzelf en haar medewerkers hierdoor kwetsbaar voor mogelijke belangenverstrengeling en vergroot het risico op dienstbaarheid.”

Jaspers reageerde eerder deze week bij Pauw.

Aanjager van de hele affaire is GroenLinks Kamerlid Lisa Westerveld, de politica stelde de praktijken van Jaspers al eerder aan de kaak. Vrijdag had ze nog een extra vraag voor minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media Arie Slob (ChristenUnie): waarom is Jaspers nog steeds onvindbaar in het register nevenfuncties (PDF) van de KRO-NCRV?

Goeie vraag, nietwaar?