Doneer aan TPO
 

Ophef: vier Auschwitzfoto’s afgeplakt op tentoonstelling Holocaust Museum

Enige directe beelden van lichamenverbranding en vrouwen op weg naar de gaskamers

Door: , 10:41, 19 april 2019
Vernietigingskamp Auschwitz - Janek SKARZYNSKI / AFP

Enige directe beelden van lichamenverbranding en vrouwen op weg naar de gaskamers

Het afplakken van vier foto’s uit Auschwitz op de tentoonstelling De Jodenvervolging in foto’s in het Holocaust Museum in oprichting, heeft geleid tot een controverse tussen de gastcuratoren en het museum in Amsterdam. Het betreft beelden die worden beschouwd als het duidelijkste fotografische bewijs van de Holocaust, schrijft De Volkskrant.

De foto’s, die door de Griekse concentratiekampgevangene Alberto Errera zijn gemaakt n 1944, tonen het moment waarop ontklede vrouwen naar de gaskamers gaan en de verbranding van stapels lijken.

De gastcuratoren Erik Somers en René Kok van het instituut voor oorlogsdocumentatie, holocaust- en genocidestudies NIOD beschouwen de vier foto’s – die uniek zijn omdat ze de enige zijn waarop de massavernietiging in Auschwitz daadwerkelijk is te zien – als het logische sluitstuk van de expositie, waarin het lot van de Joden in de Tweede Wereldoorlog aan de hand van foto’s wordt verteld.

(ANP)

 
 
 

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace