Binnenland

Tbs’er Herman D. (24) kon ‘moeiteloos’ vanuit kliniek in vuurwapens handelen, had alle vrijheid

19-04-2019 12:59

Zoals iedereen weet volgt in Nederland uitsluitend dieptepunt op dieptepunt. Net na het uitkomen van het rapport over het gruwelijke falen van de zogenaamde ‘rechtsstaat’ in de zaak Anne Faber, waarin fout op fout op fout werd gestapeld en de levensgevaarlijke psychopaat Michael Panhuis alle ruimte en vrijheid (en hard drugs) werd gegeven om opnieuw een gruwelijke misdaad te plegen, blijkt uit een scoop van De Telegraaf dat de levensgevaarlijke crimineel Herman D. (24) slechts anderhalf jaar na zijn veroordeling tot een laf celstrafje plus tbs ‘moeiteloos’ in vuurwapens kon handelen vanuit de tbs-kliniek in Heiloo.

Pikant detail: het gaat hier om een forensisch psychiatrische afdeling, exact hetzelfde als de afdeling waar Michael Panhuis van zijn vrijheden, opendeurenbeleid en hard drugs kon genieten en geen strobreed in de weg kreeg gelegd bij het verkrachten en vermoorden van Anne Faber. (Want “woede is ook maar onmacht”, aldus een medewerkster van de kliniek in Den Dolder.)

En net als Michael Panhuis nauwelijks enige straf kreeg ondanks het op beestachtige wijze verkrachten van twee minderjarige meisjes, maar zo snel mogelijk moest worden ‘verpleegd’ door ‘hulpverleners’ die ‘straffen niet in het vocabulaire hebben staan’ zodat hij in no time weer een gevaar voor de maatschappij kon vormen, kreeg ook de uit het voormalige Oostblok afkomstige Herman D. (al eerder vervolgd voor wapenbezit en poging tot moord) nauwelijks enige straf voor het zonder aanwijsbare reden neersteken van drie mannen op Oudejaarsavond, waarbij één van de slachtoffers de aanslag op het nippertje overleefde, maar moest hij natuurlijk worden ‘verpleegd’ en ‘verzorgd’ en ‘behandeld’ met zoveel mogelijk vrijheden en mogelijkheden tot verlof.

Slechts anderhalf jaar na zijn veroordeling kon Herman D. alweer genieten van maximale vrijheid, inclusief vrij verlof buiten de kliniek. Hij had beschikking over een telefoon en laptop en runde op die manier, vanuit zijn tbs-cel als kantoor, een omvangrijk wapenhandelimperium.

Bij het doorzoeken van een garagebox van Herman D. trof de politie 26 vuurwapens en 2000 patronen aan. Bij een medeverdachte van Herman D. werden nog eens zeven vuurwapens aangetroffen.

Enkele vuurwapens waarin Herman D. handelde vanuit zijn tbs-kantoor met maximale bewegingsvrijheid (waar niemand hem ook maar een strobreed in de weg legde) zijn volgens de politie gebruikt bij overvallen en geweldsdelicten in het zware criminele milieu en worden ook gelinkt aan liquidatiepogingen.

Minister Dekker heeft inmiddels gereageerd en zegt “eerst alle feiten op een rijtje te willen krijgen”.

Donderdagavond was minister Dekker nog in Den Dolder om daar “te luisteren” naar bezorgde bewoners en ze te beloven dat een tweede Michael Panhuis-affaire “echt nooit meer gaat gebeuren”. De bewoners van Den Dolder zullen na het lezen van De Telegraaf vrijdagmorgen in elk geval alsnog een kater hebben gekregen.

Lees ook: Minister Dekker (VVD) gaat iets unieks doen voor een politicus: ‘Luisteren naar mensen’.