Politiek

BRIEFJE VAN JAN – Aan de Nederlandse ambassadeur op Sri Lanka

22-04-2019 09:01

Beste mevrouw Doornewaard,

Gisteren waren er op Sri Lanka acht aanslagen, waarbij minimaal 290 doden vielen.

U, de Nederlandse ambassadeur op dat eiland, heeft gisteren gezegd dat er voor Nederlandse toeristen geen reden is om Sri Lanka de komende tijd te mijden als vakantieland. U heeft namelijk, volgens de NOS, “geen signalen over verdere dreiging”.

Wel adviseert u toeristen om kerken te mijden, de avondklok te respecteren en adviezen van de autoriteiten op te volgen.

Ik heb een paar vragen voor u.

De eerste: de aanslagen hadden plaats in onder meer drie kerken en in vier toeristenhotels. Waarom moeten toeristen wél de kerken en níet de toeristenhotels mijden?

De tweede: had u over de acht aanslagen van gisteren wél “signalen”? De faalhazen van de Sri Lankese overheid namelijk wel…

De derde: als u geen signalen had, hoe kunnen Nederlandse toeristen dan enig vertrouwen hebben in uw kennis over de situatie?

De vierde: als u wél signalen had, waarom heeft u er dan -blijkbaar- onvoldoende mee gedaan?

De vijfde: kunt u nog op internet?

De zesde: spelen er bij uw advies om vooral wel naar Sri Lanka te komen wellicht financiële overwegingen met het oog op de locale toeristenbranche en de reisorganisaties?

De zevende: kent u Hendrik Colijn?

Ik heb zelf totaal niet de neiging om naar Sri Lanka op vakantie te gaan, mevrouw Doornewaard.

Maar voor mijn landgenoten die dat wel overwegen, heb ik nog wel een goed Nederlands spreekwoord paraat: je moet de moslimterrorist niet op het spek binden.

De boeddhist evenmin.

Groet,

JanD